Доклад с нарушения в ЦФЛД

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проверката във Фонда за лечение на деца разкрива фрапантни нарушения. За периода от септември 2015 г. до октомври 2016 г. са разкрити редица нарушения - това показва проверка на специално назначена комисия от Министерството на здравеопазването. Голяма част от нарушенията са от времето, когато директор на Фонда е проф. Владимир Пилософ. Проверката е предизвикана по сигнал на петима членове на Обществения съвет от октомври миналата година за подменени решения на контролния орган. Докладът от проверката е от 127 страници, като в 24 от тях информацията е прикрита, защото е предоставена на прокуратурата. По темата в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" разговаряхме с Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум, и Нели Логофетова, Национална асоциация на децата с диабет.

По думите на Красимира Величкова този доклад потвърждава сигналите, които те, като бивши членове на обществения съвет, са пуснали до Министерство на здравеопазването през месец октомври. В него ясно е посочено, че може да започне дисциплинарна процедура срещу Фонда. Тя подчерта, че моралната удовлетвореност от факта, че е напуснала Обществения съвет е много по-малка от тревогата за децата, защото на страниците на документа пише, че заради нарушенията е забавяно лечението на деца. Всички констатирани несъответствия са в резултат на липсата на управленска компетентност на директора проф. Пилософ, липса на утвърдени правила и служителите на Фонда не познават правилника, дейността и организацията му.

Според Нели Логофетова удовлетвореност от напускането на Обществения съвет наистина има. Тя допълни, че невзимането на мерки относно нарушенията в ЦФЛД е довело до още по-голям административен хаос и е осуетено лечението на деца в страната или в чужбина.

Вижте целия разговор във видеото.