Технологиите и хората

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С Иво Танев, артист, Момчил Карабулев, експерт по мобилни комуникации, Илиян Стоянов, футурист, първият българин с имплантиран в него чип, коментирахме в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" темата за умните устройства, за развитието на технологиите и бъдещето на човечеството. Знаехме ли, че ще станем роби на технологиите?

Момчил Карабулев посочи, че никой не е подозирал докъде ще навлязат социалните мрежи и колко хората ще бъдат обсебени от тях. "Това до голяма степен изненада обществото. Следенето става там, където са хората - в социалните медии, в интернет... Навсякъде споделят и оставят много следи, които могат да бъдат намерени от хората, които знаят как да го направят."

Според Илиян Стоянов е факт, че хората до някаква степен вече са роби на технологиите. "Проблемът е, че вместо технологията да се адаптира към нас, на нас ни се налага ние да се адаптираме към нея. Аз съм някъде по средата. Понеже гледам много напред във времето, смятам, че технологията трябва да се адаптира към нас, а не обратното." Илиян разказа, че чипът е имплантиран в ръката му, а на него е програмирана визитката му - името, имейлите, телефоните. На него би могла да се качи например информация за данните за плащания, за здравето и т.н.

Иво Танев беше категоричен, че технологиите заробват хората. "За мен това е една дивотия, но това е бъдещето."

Вижте целия разговор във видеото.