Рупърт Еверет: Щастлив съм, че съм в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Актьорът Рупърт Еверет гостува в България. С него се срещна Айше Сали. Вижте интервюто за "Денят започва с Георги Любенов".

БНТ: Филмът, който ще представите в България - "Алтамира", е посветен на тайните на църквата и науката. Смятате ли, че има възход на филмите на религиозна тематика?

- Не мисля. Според мен е интересно това, че в света има възход на религията. Хората са станали по-големи фундаменталисти по отношение на религията. Например в Америка християните са станали креационисти. Виждаме какво се случва в Сирия, но всъщност историята за Алтамира е истинска история за човека, който открива рисунките в едноименната пещера. Той има усещането, че те са нарисувани много преди времето, за което католическата църква твърди, че е сътворен светът. За мен това е нещо, което е много интересно.

БНТ: А вярвате ли в Бог?

- Да вярваш всъщност е много наивно понятие. Не виждам защо трябва да вярваме в нещо ей така. Защо просто да не си казваме, че Бог съществува?! Аз съм Бог, вие сте Бог, всичко, което е около нас, е Бог. Той е навсякъде!

БНТ: От образа Ви по света, от вашата кариера, човек си мисли как ли съчетавате противоречията в себе си? Напълно наясно ли сте кога сте добър човек, кога сте лош, кога сте бунтар?

- Сега просто съм стар човек! Всичко това беше най-вече в миналото. Работя винаги, когато мога, радвам се на живота и се чувствам като късметлия, а това е много по-различно от всичко, което изпитвах като млад.

БНТ: Виждаме Ви в ролята на много исторически личности - намирате ли нещо специално в това да влезете в образите на крале, принцове, герои на Шекспир, Оскар Уайлд?

- Изпитвам твърде много носталгия към миналото. Обичам миналото и не съм много обнадежден за бъдещето. Според мен да живееш в миналото е лукс, възможен само за актьорите.

БНТ: А защо не сте обнадежден за бъдещето?

- Човечеството е достигнало до много повратен момент. Може би в следващите 50 години ще бъдем роби на смартфоните, фейсбук и туитър. Почти няма да си говорим. Виждате и хората по улицата - взират се в телефоните като зомбита. И по-лошо, навсякъде ще има роботи, мисля че те ще ни изместят.

БНТ: Поне две обаче са ролите във филми със световна слава: "Сватбата на най-добрия ми приятел" и "почти идеално". Това ли е най-големият успех във вашата кариера?

- Наистина "Сватбата на най-добрия ми приятел" беше много успешен филм за мен и прекрасен период в моя живот. Да, той промени живота ми.

БНТ: Във всяко интервю ли Ви питат за Мадона?

- Понякога.

БНТ: Кога се срещнахте за последно?

- Не казвам.

БНТ: Възможно ли е славата на Холивуд да замени европейското кино, театъра и по-малките проекти?

- Бих искал да правя всичко, ако мога. Най-вече, защото един актьор може и да не открие добра роля в Холивудското кино, а може да ти се случи същото и в театъра. Затова трябва да гледаш навсякъде.

БНТ: Какво Ви прави щастлив в момента?

- Ами, това че съм тук, в България.