Донорство - тайната на успешния испански модел

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В България гостува светило в областта на донорството - д-р Марти Манялих, председател на Института по донорство и трансплантация в Испания и бивш президент на Европейската организацията на координатори по трансплантация. Тук той обучава наши и латвийски лекари за координатори по донорство по проекта "Seeding Live", който е за стратегическо партньорство между три страни - България, Испания и Латвия. Нашата страна участва чрез УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" с активното съдействие на Изпълнителната агенция по трансплантация. Финансирането се осъществява чрез европейска програма за образование и обучение "Еразъм +".

В "Денят започва" д-р Марти Манялих и д-р Мариана Симеонова – изп. директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, коментираха темата за донорството, за успешния испански модел, ролята на координатора и за проекта "Seeding Live".

В донорството Испания е лидер, но доверието на хората се печели с дълга и упорита работа в продължение на 30 години най-вече сред лекарите в болниците. Най-много те съдействаха, за да се получи такъв широк отзвук на работата по донорството и трансплантациите, каза д-р Манялих.

Съгласието за даряване на органи не е най-големият проблем в България, отбеляза д-р Симеонова. Според нея много е важна организацията на донорството и добър пример за успех в това отношение е испанския модел.