Кметска награда за почистен сняг

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След като сам хвана лопатата и излезе да чисти снега по улиците на Враца кметът на общината Калин Каменов учреди и награда за гражданите, които го последваха, разказва Илиана Минковска в "Денят започва". Със скромното парично поощрение той пожела на наградените да си купят по-здрави лопати и да мотивират и своите съседи да се включат в преодоляването на снежното бедствие.

Общината във Враца се опитва да възроди добрата практика всеки гражданин да помогне на комуналните служби в извънредни ситуации, като почисти снега и леда пред дома или офиса си. Идеята всеки да изпрати до кметството снимка как почиства намери широк отклик и помогна за справяне със стихията.

"Аз лично всяка година си почиствам пред блока и това е практика. Хубаво е всички врачани да се включват в почистването. Така както ни интересува от вратата навътре, така да се интересуваме и от общите части на жилищния блок", казва Мирослав Цеков.

"Аз взех участие в почистването пред моя магазин. Два дни сериозно тренирах от сутрин до обяд и така се включих. Сега е по-добре за пешеходците, аз сериозно поработих. Според казуса ако никой не се включва, трябва да има санкции, а който се включва - да го поощрим. Одобрявам този конкурс и това е начин да се обединим и нещо да направим", обяснява Виктория Звездомирова.

Кметът на Враца Калин Каменов награди седем от най-активните граждани и защити политиката на общината да не глобява, а да мотивира хората.

"По-важното е всички да бъдем ангажирани в такива моменти. Най-лесно е да наложиш санкция на този, който не си е почистил пред дома, офиса, блока. Ние избрахме нестандартен подход да мотивираме хората с добро и онзи ден, когато валеше най-силно, решихме да организираме този конкурс. Целта е да провокираме гражданите да са активни. Те излязоха да чистят и изпратиха своите снимки. Затова благодаря на всички, които се включиха и почистиха пред домовете си", каза кметът на Враца Калин Каменов.

Извън списъка на наградените останаха много безименни граждани, които още в снежната виелица излязоха по собствено убеждение да чистят.

След като мина по изчистените тротоари, нашият екип вдигна поглед към покривите на сградите и видя надвисналите ледени висулки, които заплашват минувачите. Вероятно премахването на висулките ще бъде тема на следващия оригинален общински конкурс за гражданите на Враца.