Доц. Петрунова: България е на трето място с най-много паметници на културата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тя обаче заяви, че археолозите у нас, които имат право да правят археологически проучвания, са около 300. Рязко намаляват консерваторите и реставраторите, които са много важни, особено при консервацията на някои материали, които са уникални. "Всяко нещо, което не поддържаме и не е в наличност, ще ни струва много по-скъпо, ако трябва да търсим подобни специалисти от чужбина."

По отношение предложението на Данаил Кирилов и частните музеи да могат да легализират колекции, тя беше категорична, че това ще бъде голяма грешка. "По закон частният музей по Закона за културното наследство би трябвало да е получил всички права и правомощия по линия на закона и в този смисъл, ако той може да събере такива експерти, които да са лицензирани, да са доказани експерти, тогава няма да има страшно. Малко ме тревожи това, че в експертизата и идентификацията на паметници има и пари", открои тя.

Доц. Петрунова сподели, че изтеклото лято е било изключително силно по отношение на археологически находки. "Откритото на нос Калиакра съкровище е великолепно", допълни тя и обясни, че всъщност много рядко се попада на артефакти от Средновековието. Уникалното съкровище в глинено гърне ще бъде показано за първи път на 13 декември, сподели тя.

Вижте целия разговор във видеото.