Румен Петков: От АБВ искаме България да спре да се съобразява с чужди интереси

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той подчерта, че България в критичните моменти внася ток. Сега сме изправени пред уникалната, унизителната перспектива да си купуваме руски газ от Турция и да си внасяме електрическа енергия от руски реактори от Турция. Това са политически престъпления, които трябва да не спираме да назоваваме, за да спрем да тънем в това безродствие. Румен Петков беше категоричен, че отговорност за това политическо престъпление носят серия правителства. "Ние от АБВ искаме България да каже край на този нихилизъм и да спре да се съобразява с всякакви чужди интереси. Натовска Турция, натовска Унгария строят реактори. Ние какво правим? Внасяме ток. И затова голямото предизвикателство пред днешното народно събрание, пред днешното правителство, е да предприемат всички енергични действия да си гарантираме пряка доставка на руски газ за Русия, защото това е добре за Европейския съюз. И тук ние трябва да искаме подкрепата и на Сърбия, и на Унгария, и на Австрия, защото това ще облекчи цената на газта, постъпваща при тях."

Лидерът на АБВ отбеляза, че, разбира се, така гарантираме националния си интерес и ще ни даде възможност да генерираме огромни приходи от печалби в републиканския бюджет. Така гарантираме и "Белене" и можем да направим този проект необратим.

Голямото предизвикателство е да бъде гарантирано спокойствието и сигурността на стратегическия инвеститор. Има интерес от Китай, Франция и Русия, внушението, че не ни трябва втора централа, по същество изгони най-големите инвеститори. Българските власти трябва да кажат, че българският национален интерес ни задължава да преминем към действия, гарантиращи необратимостта на проекта АЕЦ "Белене". Второто е, че втората тръба на "Турски поток" трябва да преминава през България, каза още Румен Петков.

Вижте целия разговор във видеото.