Двойка от Германия на обиколка из Стария континент в благотворителни каузи

Темите в това издание на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тя обича хората, социалните проекти и всичко, свързано с онова, с което би могла да бъде полезна на останалите. Той е дете на природата, обича свободата си във всяко едно свое проявление. Те са Ян и Ева, двама влюбени, които вярват, че с любовта си могат да направят света по-добро място за живеене.

Ян Козловски: "С приятелката ми започнахме този проект из Европа, за да успеем да помогнем на различни благотворителни инициативи в целия континент".

Идеята е проста - двамата трябва да прекосят 12 държави за 12 месеца, с надеждата, че във всяка държава към тях ще се присъединяват хора. А обиколката им освен посветена на каузата, има за цел и да ги срещне с всички онези хора, които ще получат по-късно тяхната помощ.

Ян Козловски: "Започваме с България, следват Сърбия, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Германия, Люксембург, Белгия, Франция и Испания. В България например събираме средства за дом за деца, лишени от родителски грижи в Елхово, за две училища, едното в Пловдив, в което преди няколко години е имало пожар. Инициативите ни тук са различни, освен тези, събираме средства и за млади момичета, станали жертва на насилие".

Решават да тръгнат на обиколка спонтанно, задавайки си въпроса какво всъщност означава да си свободен. И докато Ян има известен опит с подобни преходи, за Ева това се оказва съвсем ново предизвикателство.

Ева Казнелсон: "Аз съм като всяка друга жена, имам много рокли, обувки, обичам да танцувам и да излизам с приятели, изобщо да правя всичко онова, което младите хора правят, но точно това ме прави зависима. А сега всъщност имам само един тоалет, този на мен и той трябва да пасва на всякакви поводи. Признавам, малко съм притеснена. За мен това е ново и съм много развълнувана, най-трудна винаги е първата стъпка".

Първата стъпка се надява да направят и много други хора, които им предстои да срещнат по време на своята обиколка. Един българин вече е изявил готовността си да се присъедини към тях и да извърви пеша всички тези 12 държави в името на различни каузи.

Ян Козловски: "Пуснах няколко публикации в социалните мрежи и един човек от България със сигурност ще участва с нас. Казва се Георги и още не го познаваме, той е тук от София и ще го срещнем по пътя буквално".

Информация за хората, с които се срещат и каузите, които ще подкрепят, ще качват на своя сайт в движение. Там всеки може да проследи и как върви тяхната обиколка, а ако реши, дори и да се присъедини.