Що е то велокултура и има ли тя трасе у нас?

Темите в това издание на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Въпреки забраните, камерите в столицата непрекъснато заснемат нарушенията на велосипедистите. Те минават по местата, където могат да се движат само пешеходци.

По правилник велосипедистите трябва карат по велоалеите и вдясно на пътните платна. Тротоарите не са място за колела, но и велоалеите не са място за пешеходци.

Що е то велокултура и има ли тя трасе у нас? Отговорът на този въпрос търсим от Милена Васева, директор "Паркове и градски градини" в Столична община, и Орлин Тенчев от сдружение "Велоеволюция".

В парковете все още няма обособени велотрасета. Южният парк и Борисовата градина са предвидени във велосипедната мрежа на Столична община. Обособяването на велотрасета обаче означава вкарването на транспортни мрежи през парковете. Карането на велосипеди става все по-масово, но то трябва да се урегулира, коментира Милена Васева.

Когато се изграждат специални велоалеи, те ще дадат по-голяма скорост на велосипедистите и ще ги направят по-опасни, ако покрай тях има пешеходци. Такива трасета трябва да са отделени, посочи Орлин Тенчев.