ЕК награди български фирми в областта на опазването на околната среда

Темите в този брой на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Наградата на Европейската комисия е разделена в две категории - за "зелени" и "сини" предприятия. Първите предлагат иновации, свързани с въздуха, околната среща и зелената енергия, а вторите работят в областта на опазването на водите. И двете отличени фирми тази година са от България.

Кармену Вела - еврокомисар по околната среда: Европейската комисия подкрепя нови идеи, които допринасят за по-зелена планета. България този път е много успешна, защото и двамата победители идват от България. Това означава, че България е една от държавите
членки, които активно допринасят за иновативни програми, идеи и проекти за по добра околна среда -дали става дума за вода, по-чист въздух или по-добро справяне с отпадъците. Така че благодаря, България, за приноса и продължавайте с добрата работа.

Фирмата ShiftIDEAS Биомик разработва икономична и биоразградима алтернатива на стиропор от селскостопански отпадъци и гъби. От нейно име наградата получи посланика на България в Белгия Мая Добрева. Фирмата Еnova e разработила система за наблюдение на замърсяването на водите, базирана на ново поколение биосензори.

Хюсеин Йеменджиев - създател на Enova: Крайни потребители на нашия продукт могат да бъдат всички фирми и лица или неправителствени организации, които имат интереси в мониторинга на качеството на водите, но разбира се това могат да бъдат и ВиК-дружествата, които ежедневно извършват наблюдение на питейни и отпадъчни води, могат да бъдат националните агенции, които наблюдават природните води и могат да бъдат частни и държавни лаборатории, университети и др."

Целта и на двете млади компании е направят научните открития полезни за бизнеса.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад