След огнения ад в Гърция: няма опасност за живота на пострадалата българка

Темите в този брой на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мария Тирополи изтъкна, че става дума за голяма трагедия. Много хора са все още в неизвестност. За момента не е оповестен официален брой на безследно изчезналите. Противопожарната служба извърши преброяването на жертвите и на безследно изчезналите.

Мария Тирополи - говорител на посолството на Гърция в България: "Направена е електронна платформа, в която всеки качва снимки на своите близки и в която хората се информират за тяхната съдба. Спасителните операции напредват бавно заради големия брой на напълно изгорели или горящи и сега къщи в района. Гръцките служби претърсват тези сгради една по една.

Към момента, по думите на Тирополи, няма данни, които да сочат за палеж. Много от огнищата на пожарите в понеделник обаче са започнали едновременно.

Що се отнася до възможността пожарите да са умишлено причинени с цел да се разчистват територии за нови селища, говорителят на гръцкото посолство у нас заяви:

"Огнищата в източната част на Атика бяха най-малко 14. Но нищо не може да се каже предварително преди да бъде проведено разследване и официалните власти да изкажат своето мнение."

На пряката ни линия включваме временно управляващия посолството ни в Атина Веселин Иванов. Той дава последна информация за евентуално пострадали българи при пожарите.

"В Атина положението започва полека-лека да се нормализира. Към момента има все още само един пожар, все още непотушен напълно в района на западната част... но той не застрашава жилищни сгради и други населени места. Въпреки това е направена евакуация.... Към настоящия момент нашата информация е само за една българска гражданка, която е пострадала в района на Рафина. Същата е настанена своевременно в атинска болница с изгаряния по тялото в значителна степен. От посолството сме извършили всички необходими действия, посетена е на място, предоставени са ѝ най-необходимите неща, които трябва да има. Документите, които са унищожени при пожара, ще направим така, че да ѝ бъдат издадени нови в най-скоро време след като се стабилизира. Засега няма опасност за живота ѝ."

Горещият телефон на българското посолство в Атина е: +30 6937 096 220.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад