Н.Пр. Ема Хопкинс: Искаме еднакви правила за всички след Брекзит

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Великобритания напуска Европейския съюз, следователно ние вече не сме обхванати от това правило за свободно движение и смятаме да въведем ново законодателство, което именно това да регулира, но що се отнася до тези граждани, които вече са в Обединеното кралство, ние икаме да им дадем сигурност и гаранции, че могат да останат във Великобритания и да имат същия достъп до здравни услуги, до образование и всички допълнителни пари, които имат и британските граждани", продължи тя.

Хопкинс уточни, че ако тези граждани обаче не са навършили 5-годишно постоянно пребиваване във Великобритания, тогава ще им се даде разрешение за временен престой. "Аз разбирам, ние искаме също да регулираме този въпрос, но въпросът е как ще продължим и именно това е темата на подробните преговори, които започнаха миналата седмица", каза тя.

"Не искаме двойни стандарти, искаме едни и същи правила, които да се отнасят към всички граждани и именно затова съществува и този 50-страничен документ, който беше публикуван вчера и в който изрично се казва, че се прилагат едни и същи правила. Разбира се, има много неща, по които сме съгласни в мандата за преговори на Европейкия съюз, има много неща, по които сме съгласни, но това не изчерпва цялата област на нашите отношения. Например, по всяка вероятност ще се наложат 4 или 5 кръга на преговори предстоят най-вероятно. Трябва да се изясни статутът на тези, които вече са в Кралството и са получили вече гражданство. Тези, които дойдат след Брекзит, ще трябва да имат достатъчно възможност да докажат, че имат право на статут", категорична беше Хопкинс.

Вижте целия разговор във видеото.