Защо не всеки има достъп до спортната зала в Лозница?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Спортното съоръжение е обновено с европейски средства. За цялостния му ремонт са изхарчени 4 600 000 лева. В залата има добри условия за спорт, защото вече покрива не тече, има отопление и удобства. Проблемът е, че се ползва само един спортен клуб, този по борба. Бившият спортист по борба Александър Калинов и децата, които тренира, искат да ползват спортния имот, който е изцяло на общинска издръжка.

Александър Калинов: Изпратил съм запитване до кмета на община Лозница и до председателя на ОбС, които ми казват, че спортната зала може да се използва от спортни организации, но не и от жители на града. Събрал съм подписка, която ще внесе в ОбС да ми отговорят защо не може да се допускат нашите деца.

Председател на спортния клуб по борба е заместник-кметът на община Лозница Гюкчан Ахмед. Калинов показа дълга кореспонденция с общинската администрация, подписка от родители и деца, договорът с ползвателя и справка за общинските пари, които сега се ползват само от един клуб.

Александър Калинов: Има някаква дискриминация, която тепърва ще излезе наяве. Съмняваме, че има конфликт на интереси. Заместник-кметът на община Лозница е председател на спортен клуб по борба и оттам се получава конфликтът, който е в момента. Притесняваме, доста време изчаквах някой да реагира, да намерим диалог.
Айхан Местафов, кмет на община Лозница: Не съм толкова запознат с това дали има или няма конфликт на интереси, но залата се ползва от клуба по борба

Останалите деца тренират на открита площадка. Тя е нова, с добри условия за тренировки, но може да се ползва само лятото. Калинов се учудва как е възможно десетките деца, които искат да тренират други спортове да стоят на открито.

Александър Калинов: После децата може да се откажат, да загубят духа, трябва да ги научим на спортен дух, на колективизъм, а не да се бият по класните стаи да се чудим защо става агресия.
Айхан Местафов, кмет на община Лозница: Редът е, ако има регистриран спортен клуб, да дойдат да си подадат искането и ще им се отдели. Като кажат колко пъти в седмицата колко часа според това ще се направи график за всеки един от клубовете ще ползва.

Според кмета залата не може да бъде целодневно отворена, защото ще се пречи на тренировъчната дейност.

Айхан Местафов, кмет на община Лозница: Като цяло тя не е предназначена за индивидуално ползване и не бихме могли да удовлетворим всички искания индивидуални на гражданите. Затова отговорът ни беше, когато има регистриран клуб, когато става дума за интереса на група хора, ние веднага ще отделим нужното внимание и време да се практикува този спорт.
Александър Калинов: Ако има нужда, ще си платим и такса. Въпросът е децата през зимния период да не са оставени пред компютрите и да се чудят какво да правят, а да използват рационално залата.

Александър Калинов се надява, че ще осъществи диалог с общината. Той заяви, че е решен да упорства, докато залата стане достъпна и за другите спортове, които практикуват децата от Лозница.