Мобилна поликлиника

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Маргарита Николова живее в град Стражица. Разказва, че от десет години страда от хипертония. Няма постоянна работа и не може да си позволи всеки месец да плаща здравни осигуровки, за това и от години въпреки сериозното си заболяване не е ходила на преглед при специалист.

Маргарита Николова: Имам си лична лекарка, но нямам осигуровки. От десет години не бях ходила при нея. Лекувам се както намеря за добре, а кръвното ми е 200 на 130, как мога да се лекувам по такъв начин. За мен е лукс. Същото е и зъболечението, нямаме право на лекар, на зъболекар.

В подобно положение са хиляди хора у нас, за това преди известно време са зародила и идеята за зелената линейка, която да обикаля страната и в нея безплатно да се преглеждат хора на всички възрасти.

Мариян Димитров, Фондация АДРА България: Това, което провокира тази идея беше нарастващата необходимост на хората от адекватно здравеопазване. Аз си дадох сметка, че заболяванията са все по не добре диагностицирани и решихме, ние го наричаме полева клиника или болница, просто един скрининг на място. Това да измериш на човека кръвно или пулса, или да му вземеше кръвната захар или височина, може да стане навсякъде. Ние го правим доброволно.

Мобилната поликлиника е осигурена и оборудвана от д-р Стоян Гръков, който от години живее и работи в САЩ. Идеята за зелената линейка обаче го накарала да се завърне макар и за кратко в родината, за да консултира и преглежда безплатно хората тук. По думите му в момента най-често хората у нас страдат от остеопороза и хипертония.

Д-р Стоян Гръков, лекар: Тъй като самият аз съм лекар, но също така съм специализирал освен да лекувам хората, но и да се занимавам и с превенция и си помислихме, че това ще е една добра идея да образоваме хората, тези които имат нужда от профилактични и първични прегледи.

Само за няколко дни стотици жители на Стражица се възползваха от безплатните прегледи в зелената линейка. До края на лятото зелената линейка ще бъде още в градовете Габрово, Хисаря, Видин и Бургас.