Еньовден и магията на билките

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес според българската народна традиция е празникът на билките и билкарите. Народът вярва, че на Еньовден силата на лечебните растения е най-голяма и те са най-полезни, ако се наберат рано сутринта преди изгрев слънце. За магията на билките и традицията на Еньовден разказва репортерът Илиана Минковска в "Денят започва".

99 и половина билки трябва да се вплетат в еньовденския венец, твърди народното предание.

"Като половинката е тайна, най-старата жена, която плете венеца, не казва коя е, това е нейна тайна. След това всички трябва да минат под венеца за здраве. Билки се берат с чисти помисли и добро сърце", обясни учителката Жулиета Босилкова.

Така днес в Природо-научния център "Натура" във Враца ще бъде отбелязан Еньовден. Букетът от билки е набран от резервата "Врачански карст", а в ритуала участват младежи от екоклубовете в три училища.

"Еньовден е традиционен български празник, на който се смята, че при роса билките са лековити и всички треви и растения са лечебни. Той е символ на чистотата и ние го почетохме като набрахме билки и оплетохме този еньовденски венец", сподели Ася от 11 клас.

"И е хубаво да легнем в росата и да се отъркаляме, защото има лековити свойства", добави Йошка, също 11 клас.

За гостите на празника ще има и кулинарни изненади - билков мед и чай, козе сирене и рецепти за 99 ястия, подправени с балкански билки.