Как бедствието обединява? За стихията от първо лице - разказът на пострадали и доброволци

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как бедствието обединява? Репортерът Иво Никодимов ни срещна с пострадалите хора от варненския квартал Аспарухово и част от доброволците, които се притекоха на помощ, в предаването "Денят започва".

Пред камерата на БНТ чухме разказа на доброволците, тръгнали да помагат от Пловдив. Групата е водена от кметът на Източен район, гр. Пловдив - Петър Петров.

"Възникна спонтанно идеята да помогнем на тези хора и заедно с г-н Тотев решихме да изпратим отряд от 20 души, които безвъзмездно ще работят 10 дни във Варна и да дарим помощ от около 100 000 лева, за да бъдем и ние до някаква степен съпричастни на тази човешка трагедия", сподели Петров. Той изрази, че докато има такива млади хора, готови да помогнат, ще я има и държавата.

Самите доброволци също изразиха своите впечатления от бедствието и събитията, които свидетелстват за обединението на хората в тежък момент. "Тук всеки се бори да спаси онова, което е останало, макар и малко", споделиха те.

vlcsnap-2014-06-24-08h55m10s173

За стихията от първо лице разказа един от пострадалите, който е бил вкъщи заедно с детето си и свой приятел по време на потопа. Кадрите от прякото предаване от варненския квартал Аспарухово показаха как водата е стигнала навеса над прозореца на неговата къща. Разказът му разкри как неговия приятел е бил отвлечен от потопа с колата и едвам се спасил и как 69-годишния му съсед е бил потънал в тиня и е трябвало да го спасяват - събитията се стичали за минути.