Разговор с Константин Пенчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Очевидно има бездействие и по отношение на обезлесяването, и по отношение на незаконното строителство. Това каза омбудсманът на Република България Константин Пенчев в „Денят започва”.

„Освен природното бедствие е имало и много съпътстващи фактори. Говори се за обезлесяване, говори се за незаконно строителство. Но се говори за незаконно строителство, което е извършено 60-те – 70-те години на миналия век. През тези година са строени цели гета и сега вече те са проблем как да се съборят и къде да се сложат тези хора”, каза той.

Пенчев не се надява, че ще има наказани за бедствието във Варна. Помощ от държавата трябва да има, каза той, но посочи, че нашата застрахователна култура продължава да бъде на много ниско ниво.

Той определи като неприемливо напрежението между местна и изпълнителна власт в първите часове на трагедията. "В една такава трагедия, когато природата се обръща срещу хората, всички трябва да бъдем единни и да работим, а не да си мерим мускулите и да казваме кой бил на място, кой не бил", заяви омбудсманът.

При всяко бедствие има и доброволци, има и мародери, така той коментира слуховете за злоупотреби с помощи. При него не са постъпвали сигнали след трагедията във Варна.

Той няма притеснения за бъдещето на КТБ. За мен това, което се случва в момента, няма нищо общо с тази банкова криза, която беше 96-97 година, заяви Пенчев. За тази банкова криза са виновни четири последователни правителства с всички надзорни институции, които са действали през тези четири мандата, каза той, като не изключи възможността за умишлен опит за фалит на банката. Но смята, че тя ще бъде стабилизирана и хората няма да загубят спестяванията си.