Къде столичани могат да сигнализират за бедствия и аварии?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нов сайт на Столична община показва данни за нивата на язовирите и събира сигнали за бедствия, аварии и всякакви други нередности в града. Как работи новото приложение провериха Теодора Асенова и Любомир Милошев.

Наводнени участъци, улични дупки, изронена настилка, липсващи капаци на шахти, паднали клони на дървета и всякакви други нередности в София - за всичко това вече може да сигнализирате и онлайн на адрес sonet04.sofia.bg . Сайтът предлага и карта, на която може да проверите какво е актуалното ниво на водата в язовирите.

"Дали прелива или се изпуска, също може да се види на сайтът, като сме направили картата с язовирите на които може да се натисне и да се види какъв процент свободен обем има самия язовир" каза директорът на дирекция "Обществен ред, УОМП и защита при бедствия" на СО Красимир Димитров.

Приложението работи от 16 юни  и вече е събрало над 100 оплаквания от граждани. 14 служители на дирекция "Обществен ред и защита при бедствия" дежурят на смени, за да обработват сигналите от проблемните места в столицата.

"Идеята на този сайт и на това приложение е именно когато има спешна необходимост от намесата на институциите, така че да не са получи инцидент с гражданин или предпоставка за ПТП", каза Димитров.

Новият сайт улеснява и организацията на масови мероприятия в София. Всеки, който иска да запази дата и място за събитие, може да провери отлайн дали планираното време и място са свободни.  Приложението е по проект G.O.E.S, а софтуерът е направен от БАН. Освен чрез него, гражданите могат да подават сигнали за нередности и през сайта на Столична община.