Френски квартал се разделя с плюшените мечета

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всеки, който ги види, иска да ги прегърне, а мнозина наистина го правят. Тези приятели са навсякъде в квартал Ле Гоблен в Париж. Участват в различни сцени - трогателни и не до там. Идеята да се появят тук е на 53-годишния книжар Филип и както често се случва, го осенила съвсем случайно.

Филип, книжар и инициатор на проекта за мечетата: Работя в 13-ти район и когато за първи път дойдох с колата, в която имаше плюшени мечета, видях как хората ги гледаха и си казах - те се усмихват, снимат се с тях - защо не? И тогава изпратихме мечета на всички магазини наоколо. И така създадохме проекта.

Баркат, жител на квартала: Идеята е страхотна. Живея над входа на метростанцията и ги виждам всеки ден. Ставаха все повече..вече поне от два месеца. Дано да станат повече.

Мечетата се настанили в Ле Гоблен през ноември 2018. И хората станали по-усмихнати, по-мили и по-добри. И, естествено, се снимали повече.

Филип, книжар и инициатор на идеята за мечетата: Жълтите жилетки също бяха тук и дори и те поискаха да се снимат с мечетата.

Сега Филип събра играчките, но с обещанието, че те изчезват завинаги, а като всички мечки - ще се отдадат на зимен сън.

Лилиан, парижанка: Чухме, че мечетата си тръгват и внуците ми много се разстроиха, затова решихме да дойдем да се сбогуваме.

Жителите на квартала вече ги чакат да се върнат. Мечетата от Ле Гоблен - сладкия символ на квартала.