Недостиг на лични лекари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

102 общопрактикуващи лекари са регистрирани в русенска област и с всяка година техният брой намалява. Налага се един доктор да обслужва 3-4, а понякога и 5-6 села.

Калоян Копчев, директор на РЗОК – Русе: Той е един единствен, пациентите трудно имат достъп до него… Лекарят, който работи в 4 села, за един ден надали може да обиколи всичките. Има график, представен при нас, който се казва в този ден работи в това село, в този – в другото.

И тъй като не може да бъде навсякъде едновременно, лекарят е принуден да наема персонал, който да го замества в дейностите, разрешени от закона. Както д-р Добринка Радоева, която от 11 години се грижи за здравето на хората в селата Ценово, Мечка и Пиргово, а тя самата живее в Русе. Наела е акушерка, двама фелдшери, единият от който вече е пенсионер.

Д-р Добринка Радоева: Много е трудно с персонала. По цял ден съм на работа като два пъти в седмицата отивам на Ценово. В Мечка трябва два пъти в седмицата пак да ходя, малко ни е трудно там транспорта, защото, откакто промениха графика на автобусите, ми остава много малко време там за преглед. Идвам тук, после стопирам микробуса на шосето.

Въпреки че д-р Радоева идва по график в Пиргово, хората смятат, че е редно всеки ден да има лекар.

Мария Бобокова: Проблем е, защото голямо село, има много болни, а пък желателно е като дойдем да има лекар. Ако може д-р Радоева да си я оставят на Пиргово, ако може в другите села да пратят други доктори.

Но желаещи да работят по селата няма. Затова д-р Радоева търси варианти да се грижи за пациентите си, които трудно могат да стигнат до града .

Д-р Добринка Радоева: Каня педиатър, там на място да преглежда. Също и за възрастните, на място всеки месец каня лаборатория – на едното село, на другото, кардиолог, очен лекар идва, невролог. Това за хората е много удобно.

За да се повиши интересът към професията на общопрактитукаващия лекар д-р Добринка Радоева смята, че трябва да се направят промени на национално ниво. Една от стъпките е да се подобри заплащането.

Д-р Добринка Радоева: Капитационното заплащане на пациент, на бройка пациент по възраст не е променено с години. Сега има леко раздвижване, но с няколко стотинки. 5 стотинки – това просто е смешно.

Трябва да се подобрят и условията за работа. Лекарите сами си поемат пътните, поддържането на здравната практика. Някои от кметствата помагат с ремонт, с отопление, но не всички имат възможност. А това не привлича младите специалисти и те предпочитат да специализират в болници или да заминат за чужбина.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад