Президентството на Румен Радев: две години с широка обществена подкрепа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще говорят пред журналисти във връзка с втората годишнина от встъпването им в длъжност.

Емаципиране от БСП

Антоанета Христова смята, че в изминалите две години президентът се опитва да се еманципира от БСП и да звучи като самостоятелна институция, която е създаде доста неприятности на управляващите. Така той отговаря на очакванията на избирателите и е контрапункт на предишния президент и на изпълнителната власт. Но по отношение на влиянието на БСП, Христова отговаря:

"Независимо от неговото усилия БСП успява много добре да превърне поведението на президента в свой дивидент. В момента има две големи таргет групи, които според мен, имат силна насока към чуваемост към думите на президента, които са и част от изборния електорат на БСП. Това са хората в по-висока възраст - голяма част от тях - и на второ място онези, които са заквасени със закваската на старата десница... т. е. хем се отделя от нея /БСП/, има стремеж към отделяне, хем от друга страна не бих могла да кажа, че към днешна дата е успял в това начинание."

Проф. Христова приведе примери в подкрепа на тезата за стабилната обществена подкрепа за президента, като изтъкна, че президентът е говорител на хората, недоволни от управлението, и че има доста широк спектър от привърженици, дори противоположни като политическа ориентация.

Опозиция и на позицията

Юрий Асланов подчерта:
"Това не се случва за първи път. Нека си припомним... президент, избран от една партия, да опонира на собствената си партия в качеството си на президент. Виждали сме го и при Желю Желев, и при Петър Стоянов, донякъде и при Георги Първанов... Много хора се заблуждават за ролята на президента, поне както е конструирана в нашата конституция, макар да се спори и затова дали точно този тип устройство е правилно, вписано в конституцията... защото те очакват под мантрите "национален, надпартиен обединител" той да обхваща всички мнения. Това е невъзможно в една демократична система. Той винаги ще бъде говорител на част от обществото. Дали е успешен, можем да съдим по това е говорител на по-голяма част от обществото и за това свидетелства високият рейтинг поне на този етап."

Асланов изтъкна, че подкрепата за президента, без той задължително да трябва да се разграничи от БСП, е значително по-голяма от рейтинга на социалистическата партия.

Целия анализ за изминалите две години от президентството на Радев вижте във видеооткъса.

Акценти