Георги Кадиев: Има изместване на тежестта в посока ДПС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Оставката на правителството не е кауза, каза в "Денят започва в неделя" депутатът от "Коалиция за България" Георги Кадиев. Ето хората в Украйна имат кауза - Европа или Русия. Според него те решават проблем на макрониво, тоест нещо по-голямо от падането на едно правителство.

Още повече, че едни евентуални избори ще върнат ГЕРБ на власт, твърди депутатът. А нито един от подкрепящите правителството не иска това да се случи, категоричен е той.

Шансът за предсрочни избори през май е минимален, по-реалистично според него звучат избори няколко месеца след тези за евродепутати.

Кадиев потвърди, че БСП дава толеранс на ДПС в управлението. Според него наистина има нужда от възстановяване на баланса в управляващата коалиция.

"Мисля, че има определено изместване на тежестта в посока ДПС. Ние все пак сме 1 път и половина повече и като гласове, и като народни представители. В същото време основните комисии в НС наистина са на ДПС - бюджетна, икономическа, транспортна, енергийна, правна, това са много тежки комисии."

Но депутатът на "Коалиция за България" оправда този превес на ДПС с желанието на управляващите да променят България. Депутатът изнесе данни, че здравно осигурените са били 300 000 преди 6 години, а сега са 2 млн. души. 25% от децата не завършват 12-ти клас днес. Тази плашеща статистика според него трябва да се вземе впредвид - тези негативни промени трябва да бъдат спрени.

"Аз се дразня, когато само говорим, че управлението на ГЕРБ е най-корумпираното и е време да изкараме някои по-сериозни корупционни скандали. Със сигурност има по-големи неща от раздаваните бонуси в министерствата", категоричен е Георги Кадиев.

Има риск от неизпълнение на заложените в повече 1,5 млрд. лева в бюджета за 2014 г., потвърди Кадиев изразените от Лиляна Павлова опасения, че в хазната при тези тежки условия не е възможно преизпълнение. Той обясни какви точно са рисковете и как те биха могли да бъдат компенсирани - с ръст на икономиката и на събираемостта. Депутатът призна и за кадрови проблеми в дирекция "Митници", където от 5 митници в страната, 3 нямат директори. Това естествено се отразява на събираемостта, потвърди той.

Кадиев се обяви за таван на лихвата за бързите кредити, което да бъде заложено в новия законопроект, по който колегите му от НС работят. Но процентът на лихвата трябва да е достатъчно висок, за да не изпаднат от пазара тези фирми. И също така те трябва да бъдат поставени под контрол на някаква институция, а не да бъдат на регистрационен режим.

Цялото предаване можете да видите ТУК.