Левон Хампарцумян: Нападайки банките, някой търси народната любов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нападайки банките, някой търси народната любов, категоричен бе банкерът Левон Хампарцумян в студиото на "Денят започва в неделя". Ако политиците разберат, че говоренето срещу банките не ги прави автоматично народни любимци, тогава може би ще смекчат тона си, заяви той.

"Ако си представим, че банките изчезнат, трябва да ги заменим с една мрежа от сарафи, чейнчбюра, заложни къщи, което сме го играли и не е по-хубаво", обясни логиката на съществуването на тези институции Хампарцумян.

Услугата бързи кредити няма как да изчезне от пазара, категоричен е банкерът. Но има начин възможностите на този вид заеми да се ограничат, твърди Хамарцумян. Според него трябва да се има в предвид, че ако се натисне много този сектор, една част от него ще отиде в черното лихварство. Така че, заключи банкерът, по-добре е фирмите за бързи кредити да съществуват, но под някакви регулации. А според него ако самият клиент е добре информиран, знае и пази правата си - то това е достатъчна регулация, защото желанието за бърза печалба на фирмите за спешни заеми ще бъде париран от самите клиенти.

Левон Хампарцумян препоръча да не взимат кредити хората, които знаят предварително, че няма как да го върнат.

Цялото предаване можете да видите ТУК.