Георги Свиленски: Ние спечелихме моралния вот

Предаване: Панорама, 29.06.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БСП, като опозиция в парламента, има 35 минути време за изказвания. От тях ние използвахме 23, в които казахме мотивите и притесненията ни и какво трябва да се направи. Останаха 12 минути. Срещу нашето време, управляващите имаха 42 минути на ГЕРБ, 26 на ОП и 20 минути на "Воля", плюс времето на всеки министър, колкото си иска.

Той изброи проблемите - бягството от затвора, убийството в центъра на Ботевград, стрелбата по държавен служител в центъра на София.

Според него правителството трябва да носи отговорност за натрупаните тежки престъпления, извършени в страната, само в рамките на една година.

„Поискаха за сигурността 100 милиона лева, получиха ги. Искаха 40 милиона лева за затворите, бяха им дадени. Срещу това имаме – избягали затворници и арестант. Когато се плаща, държавата трябва да гарантира сигурността на гражданите. 3,5 милиарда лева е бюджетът на МВР, което трябва да пази българските граждани. Срещу това имаме 5 милиона дадени на телефонни измамници, убийства, кражби на гърба на българските граждани от цялата страна”, обясни Свиленски.

Народният представител посочи като важна тема след вота безпардонното поведение на председателя на КЕВР, който си позволи да каже, че няма да изпълни закон, който е гласуван в българския парламент и което е грубо нарушение. Той добави, че поради тази причина парламентарната група на левицата е внесла в НС проект за решение за освобождаването на Иван Иванов от всичките му функции в КЕВР.