След изборите в Германия

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Християндемократите на Ангела Меркел спечелиха изборите за Бундестаг и за четвърти пореден път са първа политическа сила в Германия. Социалдемократите, водени от бившия председател на Европарламента Мартин Шулц отново останаха втори като бележат най-слабия си резултат в следвоенната история на страната.

С Маринела Липчева – Вайс, журналист от „Дойче Веле” разговаряме за възможностите на Меркел да състави управленска коалиция.

Маринела Липчева подчерта, че християндемократите, въпреки победата, са с най-нисък резултат от 1949 г., а социалдемократите от Втората световна война. Тя изтъкна, че в германските медии вчера една оценка се е повтаряла най-често - "политическо земетресение".

Маринела Липчева – Вайс, журналист от „Дойче Веле”:
"Тези изборни резултати са шамар за утвърдените политически партии в Германия. защо? Защото, ако погледнете зад цифрите, които бяха изнесени вчера до късно през нощта, пристиандемократите губят 8% от предишните избори, социалдемократите - 5%, което означава, че общо управлявалата през последните 4 години широка коалиция между християндемократи и социалдемократи во главе с канцлерката Ангела Меркел губи 13 процента."


В Бундестага с 13 процента влиза крайно дясната Алтернатива за Германия и се класира трета. дали това са тези 13 порцента, които са загубени от управляващите досега партии?

Според Липчева не всички от тези гласове отиват за Алтернатива за Германия, но голяма част от тях наистина са отишли за популистката партия и в това проблемът. По думите ѝ влизането на дяснопопулистката партия в парламента е шок за германския политически елит.