Лекарите - /не/зависими от стандарта. Говори директорът на "Пирогов"

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мъж пострада на метри от Пирогов, а екип от болницата откза да му помогне. Този казус предизвика взрив откоментари в медиите и социалните мрежи. От болницата отговориха, че правилата не им позволяват през работно време да реагират при подобна ситуация.

Проф. Асен Балтов обясни, че 60-годишният пациент е бил настанен за лечение в болницата след като е бил прегледан. Прегледали са го специалисти от пет специалности и са преценили, че той трябва да бъде хоспитализиран и настанен в реанимацията на неврохирургията. Състоянието му е тежко - с тежка черепно-мозъчна травма и отделно е имал кръвоизлив, който вчера е бил опериран. Пациентът засега остава под активно наблюдение. Той е бил блъснат от автомобил на кръстовището между болницата и сградата на министерството на отбраната, където често стават пътно-транспортни произшествия.

По повод обвиненията директорът на болница "Пирогов" цитира наредба №25 от 2014 г., в която се казва, че центровете за спешна медицинска помощ организират и осигуряват оказване на квалифицирана спешна медицинска помощ на местопроизшествието. Има се предвид бърза помощ /с линейка/, поясни професорът.

Проф. Асен Балтов - директор на болница "Пирогов":
"Но някак хората са свикнали, че "Пирогов", който е университетска болница за активно лечение и спешна медицина, е бърза помощ. "Пирогов" не е бърза помощ, "Пирогов" е болница, която работи 24 часа нон стоп, има специалисти от над 23 специалности, които оказват помощ в болницата. Същевремнно не могат колегите да напуснат кабинетите си, за да могат да ходят по улиците и да оказват първа помощ. това не тяхна работа. А и отделно виждаме, че наредба №25 не им го позволява."

Според проф. Балтов, ако колегите му от болницата биха моглли да отидат на местопроизшествието, тъй като не са подходящо оборудвани, те бихо направили оглед и "също биха се обадили на тел. 112 и единствено биха се опитали да осигурят свободни въздушни пътища и ако, примерно, пациентът си е глътна езика, биха могли да помогнат".