Гръцката полиция разби мрежа за продажба на бебета

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Силите на реда в Гърция разбиха канал за продажба на бебета. Седем души бяха арестувани в град Трикала по обвинения, че са част от нелегална мрежа за осиновявания. Сред тях и българка, която е предложила на полицаи под прикритие да им продаде бебето си. За това разказва Драгомира Капитанова в "Денят започва".

Полицията в Трикала е следила българката повече от месец, работили са по сигнал. Целта е била да се разбие цялата престъпна мрежа.

Атанасиос Граванис, полицейско управление Трикала: "Отделът за сигурността разби криминална мрежа, организирала трафик на бебета. При операцията са задържани седем души по обвинение, че са част от нелегална мрежа, която се е опитала да даде дете за осиновяване срещу сумата от 10 000 евро."

До момента разследващите са установили, че арестуваните са организирали най-малко 11 нелегални осиновявания през последните седем години. Сред задържаните са 48-годишен нотариус, 49-годишен адвокат, лекар и трима български граждани. Полицията е използвала позната схема. Двама полицаи са се представили за бездетно семейство и са се уговорили с българката да им продаде триседмичното си дете.

Първоначално полицаите предполагат, че става въпрос за единичен случай, но попадат на добре организирана престъпна мрежа. Направило им е силно впечатление желанието на българката на всяка цена да продаде бебето. Тя им обещала да им предостави три деца, за да си изберат това, което им харесва. Майката и бащата на детето са арестувани при получаване на парите.

В офисите на нотариуса и адвоката са намерени документи за 11 осиновявания и 9 неприключени дела от същия характер. Незаконното осиновяване и трафикът на бебета в Гърция се развиват с бързи темпове и носят големи печалби. Раждаемостта в страната е ниска, а официалната процедура по осиновяване е изключително бавна. Според данни на Министерството на правосъдието в Гърция се водят десетки съдебни дела за търговия с деца и незаконни осиновявания. В много от тях подсъдими са лекари и частни клиники.

Разследването на подобни случаи се активизира през 2013 г., когато в ромски лагер в централна Гърция бе открито синеокото момиченце Мария, което медиите нарекоха "русия ангел".