Подготовка за предстоящия зимен сезон

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Започна подготовката за новия отоплителен сезон във Велико Търново. Репортерска проверка на кореспондентите ни в старата столица установи, че и тази година масово хората търсят и предпочитат твърдото гориво пред отоплението на ток.

И във Велико търново десетки домакинства предвидливо започнаха да се запасяват с дърва и въглища за предстоящия зимен сезон. Причината е, че отоплението с твърдо гориво остава най-евтината алтернатива. В момента в лицезираните пунктове в старата столица се предлага дъб, бук и габър. Търговците казват, че и тази година промяна в цената на дървата няма да има, дори и токът да поскъпне.

Детелина Александрова - собственик на пункт за дърва: „Не мисля, че ще повлияе! Започна преди около месец така, преди по-малко поръчки имахме, сега интензивно започна подготовката! Хората са свикнали септември, октомври, ноември по това време на годината да си зареждат, така масово!“

Здравка Грънчарова живее със съпруга си и трите си деца в малък апартамент. От години се отопляват с твърдо гориво, тъй като петчленното семейство живее с по-малко от хиляда лева на месец.

Здравка Грънчарска„За мен за един отоплителен сезон ми коства около 400 грубо, докато ако е на ток принципно на месец само около 200, което означава, че това са четири-пет месеца отопление, в зависимост и от зимата! Години наред сме на дърва - хем е по-топло, хем е по-евтино и е по-удачно да се купуват принципно лятно време, защото зимата скачат доста!“

В момента тон нарязани дърва се продават за около сто и двайсет лева, а кубик за шейсет и пет. Тези пари са по джоба на повечето хора, които купуват средно между четири и шест кубика дърва.

Жена: „На дърва се отопляваме, според заплатите е по-изгодно, отколкото на ток да се отопляваме! Надявам се да не се повишат цените, но има възможност... те сега на 65 и да станат на 75 лева!“

Жена: „Всяка година се отоплявам на дърва, като паля в кухнята и отоплявам целия апартамент!“

От пожарната в старата столица предупреждават, че преди началото на отоплителния сезон започват масови проверки къде се складират и как се съхраняват дървата за огрев. Нарушителите, които превръщат площадките между етажите в склад за дърва, ще бъдат глобявани, тъй като създават голям риск от пожари.