Как да осигурим успешна кандидатура на кандидат-студент

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През следващата седмица в София, Пловдив и Бургас ще бъде проведено тазгодишното изложение за елитни университети "Европейско образование". Ще участват над 40 ВУЗ-а от западна и централна Европа. Ако във вашето семейство има бъдещ кандидат-студент, трябва да знаете, че приемът в учебни заведения от този ранг изисква сериозна подготовка и от гимназистите, и от техните семейства.

Само за тази есен българите, решили да учат в чуждестранни ВУЗ-ове, са 11 000. По тази причина потърсихме факторите, които правят една кандидатура за западно-европейските университети успешна.

Кристина Божилова: По принцип един наистина подготвен кандидат мисли за това от 9 клас поне. Това са деца, които работят върху английския с години наред, издържали са нужните сертификати и ги имат в началото на 12 клас преди все още да сме започнали процеса по кандидатстване.

Най-предпочитаните дестинации и за тази година остават Великобритания, Холандия и Дания. Чак на четвърто място се класира Германия. Какво трябва да направят желаещите да учат в Обединеното Кралство?

Кристина Божилова: Най често те издържат някой от сертификатите или на Cambridge или на IELTS, все по-малко TOEFL, тъй като повече университети във Великобритания започнаха да не приемат TOEFL. Така че нивото на английски най-често децата, които кандидатстват в чужбина имат отличен успех, тъй като важен е успехът от 9-ти, 10-ти и 11-ти и 12-ти клас. И естествено се готвят успешно за матурите, тъй като те си имат 1/3 тежест върху финалната оценка от цялата диплома. Друго, което има голямо значение при кандидатстването за Великобритания, е мотивационното писмо. И другият важен документ е препоръката, която ще вземат от своя учител от училище.

Промени в процедурата по кандидатстване на острова не се очакват. Такива обаче вече има в Холандия, където университетите ще изискват сертификат за владеенето на английски език вместо да приемат учебния хорариум от гимназиите както беше досега.

Кристина Божилова: И разбира се още малко усложняват процеса по кандидатстване в Холандия конкретно във връзка с това, че въвеждат и входящи изпити и интервюта за някои от специалностите в отделните университети.

За прием в холандските и датските ВУЗ-ове също се изискват диплома с висок успех, мотивационно писмо и препоръки от преподавателите. Иначе за перфектна подготовка, в която и да е страна специалистите съветват кандидатите.

Кристина Божилова: Да са добре информирани, да направят информиран избор. Да се подготвят добре по английски език. Да съберат предварително нужната информация и да се информират много добре за финансовите условия - все повече университети предлагат стипендии. И им пожелавам успех.

След седмица Диляна Трачева ще изпрати дъщеря си Калина в Лутън, Англия. Семейството е започнало процеса по кандидатстване в 12 клас, но Калина учи английски още от 2-ри клас, а специалността медийни комуникации я вълнува още преди гимназиалните й години.

Диляна Трачева, майка на студентка в Великобритания: Знаем, че Великобритания е една от държавите с най-висок стандарт в Европа на живот. Настъпиха ли някакви промени във вашето семейство относно издръжката на дъщеря ви? - Знаете, че българинът винаги прави всичко възможно за образованието на децата си. Убедена съм, че в една или друга степен моето семейство не прави изключение от другите български семейства.

Калина Трачева, студентка във Великобритания: Какво очакваш от следващите 3 години от живота ти във Великобритания? - Очаквам да се запозная с много различни хора от всякакви класи. Най-вече очаквам да се реализирам и да създам стабилни контакти и връзки, които ще ми помогнат нататък за в бъдещето ми.

Надя и Диана тъкмо са изпратили синовете си за първата им студентска година и чужбина. И в двете семейства кандидат-студентите са знаели какво искат да следват още преди 12 клас.

Диана Матеева, майка на студент в Дания: Синът ми отиде да учи в Дания. Една прекрасна скандинавска страна, разкошна страна. Но имайте предвид, че е страна с много висок стандарт на живот. Хората, които смятат да изпратят детето си там, трябва да знаят, че образованието е без такса, но не е безплатно и са необходими много сериозни финансови разчети. Съветвам родителите да ползват консултантска помощ. Поне на първия етап от подготовката това е много важно.

Надя Кетивова, майка на студент в Холандия: Синът ми учи в Холандия, в Тилбург.

Синът на Надя всъщност е искал да учи в Дания, но се оказва, че хорариумът от часовете му по математика не достига и затова кандидатурата му неуспява.

Надя Кетивова, майка на студент в Холандия: Всяко училище в България има определена образователна система, по която се преподва. Но има училища, които имат часове в повече от други часове. И така се получава едно разминаване. Затова е много важно наистина да знаете колко са часовете, които изучавате по определения предмет, за да можете да сте сигурни, че покривате хорариума.

От трите държави като баланс между такса за обучение и качество на образование Великобритания отново е на първо място. Предимството на Дания пък си остава безплатното образование. А какви са съветите на майките към тези, които желаят детето им да получи висшето си образование в чужбина?

Диана Матеева: На първо място родителите да познават добре възможностите на децата си. Да не робуват на помпозни заглавия на помпозни специалности, а да търсят практическата страна на специалността, към която насочват детето си.

Надя Кетивова: Не изпращайте децата си в чужбина просто, за да ги махнете от България. Нека то само да реши дали иска или не иска. Съобразете се с неговото мнение, с неговото желание и с това, което то иска да бъде, след като завърши образованието си.

Диана Матеева: Съветът ми е всичко да има една практическа насоченост, за да си оправдае средствата. И на второ място трябва да познават добре детето си. Това не е преживяване за всеки. Детето трябва да е дисциплинирано и да му се учи. Който е настроен за купони и за веселби, съветът ми е да си остане в Студентски град.