Какви сметки за парно ще плащаме тази година?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Никъде в Европа хората не се отопляват с електроенергия. Освен това важно е да се вземе предвид каква е самата сграда, какъв е характерът на потреблението в нея, какви изолационни характеристики има тя, а също така е важно и какво е качеството на климатика, с който се отоплява жилището, това заяви в студиото на "Денят започва" Боян Паунов, ръководител на отдел "Пренос и разпределение на топлинната енергия" в "Топлофикация-София". Той подчерта, че отоплението при централизираното топлоподаване е по-евтино. Предстои да бъдат издадени новите сметки за топлоподаване и тогава ще можем да коментираме дали те са шокови или не, посочи Паунов.

По думите на Тодор Кузманов, експерт от най-големия топлинен счетоводител на пазара, сметките на хората, които ползват услугите на "Топлофикация" са с 20-30% по-ниски от тези, които ползват електроенергия. Изготвянето на изравнителните сметки не се променя с нищо, допълни още той.

Гостите в студиото коментираха и новите фактури, които българските потребители ще започнат да получават. Очакванията за месечните сметки за използване на топлинна енергия са, че те ще бъдат по-равномерно разпределени през месеците от отоплителния сезон, като в пиковите моменти - месеците декември, януари и февруари, когато в страната ни е най-студено, няма да бъдат с най-високи стойности, обясни Паунов.

Новата наредба дава възможност абонатите на "Топлофикация" да не получават изравнителни сметки. Това означава реално отчитане всеки месец на отоплението и топлата вода, посочи Тодор Кузманов. Той допълни, че сметката зависи от потреблението и цената и е важно тя да е вярна и да отразява вярно потреблението, за да няма ощетени клиенти.