Грешки в Гугъл Мапс попречиха на деца да се класират за първи клас

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Освен проблемът с манипулираните адресни регистрации и фалшиви служебни бележки за местоработата на родителите, се оказа, че приемът на първокласниците в Русе е опорочен и заради грешки в „Гугъл Мапс“. Родители установиха, че в електронната карта има пропуски и даже невярна информация, която води до грешно определяне на разстоянието от дома на бъдещия първокласник до училище. А това е допълнителен критерий, който е решаващ, когато става въпрос за класиране в три от най-желаните училища в града – „Отец Паисий”, „Иван Вазов” и гимназията по европейски езици.

Синът на Емилия Каменова не е приет нито на първо, нито на второ класира в училище „Иван Вазов”, въпреки че семейството им живее на 144 метра от учебното заведение. И когато проверява защо, тя установява, че по критерия адресна регистрация са получили само половин точка. И причината е в предоставената, според нея, невярна информация, от електронната карта.

Емилия Каменова: "Според „Гугъл Мапс” моят блок Синева е на 850 метра от училището. Това е някакъв блок, който не е моят блок… А всъщност аз се намирам на 144 м от училището според пешеходния маршрут, изваден от Камарата на инженерите по геодезия. И по този критерий трябва да ми дадат 3 точки."

И така детето на Емилия Каменова на второ класиране е подредено като 36 резерва.

Емилия Каменова: "Аз всъщност, ако се позоваваме на „Гугъл Мапс”, е трябвало да кандидатствам с този адрес за друго училище."

От Регионалното управление на образованието обясниха, че са търсени еднакви критерии за определяне на точките за класиране.

Димитър Райнов – началник на Регионалното управление на образование: "Така че единият от тези елементи, който води до класиране, е разстоянието до училище до местоживеенето на детето. По някакъв начин трябва да бъде измерено. Най-лесно – т. нар. електронна рулетка или в случая е избрано „Гугъл Мапс”… Може да има неточности, но той е единственият еднакъв за всички."

Оказва се, че никой предварително не е бил наясно с грешките в електронната карта. Потърпевши от това обаче са децата и то тези, които живеят най-близо до училище „Иван Вазов”.

Емилия Каменова: "Аз досега се съмнявах за фалшиви документи за адресни регистрации, предоставени от родители, и продължавам да се съмнявам. Но нямах представа, че и самите мои документи са манипулирани… Изисквам проверка, да се променят точките, да получа реален шанс за кандидатстване в първи клас."

На този етап обаче проверка не се предвижда – нито на достоверността на адресните регистрации, нито дали електронната карта е измерила правилно разстоянията.

Димитър Райнов – началник на Регионалното управление на образование: "Това са документи. Ние не можем като институция или училището да оспорва документи."

Родителите на неприетите първокласници все още чакат отговор възможно ли е да бъдат разкрити допълнителни паралелки заради големия интерес.

Димитър Райнов – началник на Регионалното управление на образование: "Полезен ход не виждам, чисто нормативно. От една страна трябва да се въведе целодневно обучение, а от друга – отварянето на допълнителни паралелки означава, че това не може да стане."

Родителите заплашват, че ще сезират прокуратурата. И настояват за промени в Наредбата за прием в първи клас. Следващият ход трябва да е на Просветното министерство.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад