Терорът в Европа – коментар на Любомир Кючуков и Йордан Божилов

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Много ми се иска ние да не си отгледаме подобна радикализация. Радикализация на база етническо и религиозно противопоставяне, защото нашето общество също е многообразно, изрази опасения председателят на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов.

Според Кючуков "Ислямска държава" търси чуваемост и най-силен публичен ефект. "Неслучайно жертва на атентатите основно са градове в страни като Великобритания, Франция, Белгия, Германия. Т.е. там, където се очаква това да получи най-голям публичен ефект".

Той посочи, че в британското общество има много сериозна култура на толерантност и сериозна маргинализация на отделни слоеве – второ, трето поколение мигранти. "Тези хора, които са родени и израснали в съответната страна, се чувстват пренебрегнати – социално, политически, икономически и това сред младите хора води до радикализация", каза дипломатът.

"Има значително подобрение на дейността на силите за сигурност", посочи Божилов. Той подчерта, че във Великобритания съществува сериозна система за превенция на радикализация.