Опасна мода: Детски селфита на високи сгради в София

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Над 2000 пъти е споделен албумът със селфитата от ръбове на високи сгради и снимки, на които 10-12-годишни деца висят от десетки метри, хванали се с една ръка.

Борислава Бонева има две деца, едното от които е тинейджър. Тя смята, че ако родител види подобна снимка с детето си, въпреки уплахата не трябва да му се кара, а да разбере какво го е накарало да я направи.

Борислава Бонева - родител на 14-годишен син: "Може би имат желанието да се докажат пред някой или търсят внимание от някой. Искат да покажат, че те могат нещо, че те правят нещо различно."

Дори и да прозвучи клиширано, мисля, че това е вариантът. Колкото се може да се опитваме да се доближаваме до тяхДа търсим диалога с тях, и разбира се, да търсим някакви решения, които да са в правилната посока, защото това е опасно не само, защото ние родителите се тревожим, това е опасно и за самите деца.

Разговорите между родителите и децата са най-ефективният вариант за справяне с тази опасна и притеснителна мода, коментират и психолозите.

Евелина Лафчийска - Асоциация "Родители": "Задължително разговор, но не през обвинителния тон: "Ти защо направи сега еди-какво си", а по-скоро въпроси от типа какво го кара да ходи там. Може би, заради другите деца отива, може би, защото не може да им откаже, може би защото иска да бъде водещо и то инициира такива дейности и такива игри, които те играят."

Евелина Лафчийска - Асоциация "Родители": "Родителите могат да дадат алтернатива на децата си, така че те да могат да изпробват и да развиват своите умения. Например, да ги запишат на курс по катерене или въобще някакви по-екстремни спортове за децата, които са настроени на тази вълна."

Спортът, който е най-близо до това опасно явление сред тинейджърите и негова алтернатива, се казва паркур. Това е дисциплина за преодоляване на препятствия в градска среда, единствено с уменията на човешкото тяло.

Много родители решават да запишат децата си на паркур, за да са тук в залата с учители, които да им обяснят как точно да тренират, за да са в безопасност.

Всички деца в залата знаят за опасната мода, повечето от тях са виждали и снимките в социалните мрежи.

Костас Митас - 12 г.: "Бих тренирал в зала, защото да си правиш селфита на сгрдата е безсмислено."

Христо Енев - 12 г.: "Предпочитам да съм си в залата и да си тренирам. Не знам, за мен това е по-доброто решение. Правим предни салта, задни салта, тркове и какви ли не още работи."

Крайните забрани са неефективни, особено при тинейджърите, коментират специалистите. И все пак родителите са тези, които могат да насочат децата в правилната посока като заедно открият спорт, който да задоволи жаждата за адреналин при подрастващите.

В студиото на "Денят започва" тези опасни селфита и тази практика коментира двукратният шампион по фрий рън Делян Димитров - Дидо.