От Уимбълдън към купата на Аустрелиън оупън. Григор Димитров е на четвъртфинал в сряда

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За пътя на Григор Димитров до купата на Аустрелиън оупън. От началото на 2017-а нашият тенисист има 9 победи и нито една загуба. Така със спечелените вече 610 точки той оглавява публичната световна ранглиста като номер 1 с голяма преднина пред подгласниците си. От годишнната ранглиста в края на сезона се определят осемте най-добри, които участват във финалния Мастерс.

Гости в студиото са журналистът Сашо Йовков и Пресиян Коев – отговорник „Развитие“ в Българската федерация по тенис.

Сашо Йовков отбеляза, че Гришо е започнал тази година с летящ старт, което досега не беше се случвало. Той е номер 1 на базата на девет победи и само 4 загубени сета, а това подсказва, че той се намира в отлична форма и надеждите са, че ще го докаже и в утрешната си среща с Давид Гофен.

Всичко, което Григор прави сега на корта, говори, че той не само е пораснал, той е помъдрял, смята Йовков. Според него има коренна разлика в играта на тенисиста от това, което сме наблюдавали през 2015 г. и в началото на 2016 г. Журналистът вижда промяната "най-вече в главата на Григор". От последните му интервюта личало самочувствие на базата на това, че отново е приел тениса като цел номер 1. Йовков цитира думите на тенисиста след последния му победен мач: "Отново се влюбих и тази моя голяма любов е тенисът".

Според Пресиян Коев Гришо е вече на "голямата магистрала - там, където винаги е мечтал, сред най-добрите в света". Той се съгласи с Йовков, че движещата сила при Григор сега е самочувствието, но добави... и зрелост. Дани Валверду, треньорът на Димитров, също чака своя шанс в Бризбейн. Досега той е играл "втора цигулка" в няколко треньорски екипа - на Мъри и на Берди. В момента двамата с Григор трупат успехи.

По отношение на развитието Коев отбеляза, че в световния тенис сега има няколко души с харизмата на големия шампион и след Федерер такъв човек е Димитров. Развитието му е минало през много периоди и всяка стъпка, дори когато губи, е част това узряване. По мнението на Коев за Димитров парите и класирането му в световната ранглиста нямат приоритет. Той припомни, че най-много Димитров се е вълнувал, когато е спечелил юношеската титла на Уимбълдън. В този смисъл, убеден е Коев, тенисистът играе, за да спечели титла от Големия шлем и това е най-високата му цел.

Със следващия репортаж от архива на БНТ припомняме успехите на Григор Дмитров като юноша. Годината е 2008, в която той печели Уимбълдън при юношите - първа титла за България на турнир от Големия шлем.