Томислав Дончев: Държавата ни е една, хубаво е да си я пазим

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента няма риск от спиране на еврофондовете. Ако някой иска някаква застраховка една или две години напред, ще кажа, че в политиката застраховка като "Каско" няма. Това зависи как се управлява системата във всеки един момент, каза в "Денят започва" вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. Той обаче подчерта, че темата за еврофондовете има два пласта - чисто технически и чисто политически, които е добре да бъдат разграничавани.

"Като технически пласт как изглежда ситуацията в момента - цялата машина работи. Стартът на новия програмен период беше поне една година по-рано в сравнение с предишния и резултатите са налице - 1/3 от цялата финансова рамка е договорена, с което България се движи значително по-добре от всички останали държави-членки... Плащанията са 7,5% или 1,3 милиарда лева... Ако сравним с предишния програмен период, който сме изпълнявали, виждаме, че плащанията са точно два пъти повече и те стоят категорично добре в сравнение с останалите страни-членки", обясни Дончев.

Т. нар. "предварителни условия" са обект на "политическа истерия". Още от 2012 година България извървя голям път по отношение на всички тези чувствителни реформи", заяви вицепремиерът в оставка и допълни, че "голяма част от изисканите реформи вече са затворени още в края на миналата година". "Остават още 10, по които работата по същество е свършена и те трябва да бъдат докладвани на ЕК, като за това имаме срок - средата на тази година", обясни Дончев.

Според него левицата има дефицит на предизборни послания и затова повдигат въпроса за "предварителните условия".

"Но лошото е друго - забъркването на един страшен тюрлю гювеч от страшно звучащи термини - спиране, блокиране, връщане, наказателна процедура, които често нямат нищо общо един с други, омаскарява цялата система за управление на европейските пари... Това всява смут, безпокойство у всички, които ползват тези пари, което не е добре", коментира вицепремиерът в оставка и допълни: "Държавата ни е една - като държавен апарат и държавна администрация, и е хубаво да си я пазим, защото друга няма. Когато охулим, омаскарим всички процедури, оперативни програми, обществени поръчки, аз питам дори някой да има шанса да управлява с какъв апарат ще го прави... Хубаво е да има политически спорове,... но да не се отразяват на нормалното функциониране на държавната машина."