Група "Вардруна" с концерт в София

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Норвежката група "Вардруна" гостува в страната за концерт в София. По този повод гост в студиото е Айнар Селвик, основател и "душата на пазителите на руните". Той ни говори за магията, за философията на руните.

Айнар Селвик обяснява, че преди всичко руните, са древната норвежка писменост. Те винаги са били обвити в мистерия. Свързани са с познанието, с тайните, които носят думите, имат символично значение.

vlcsnap-2016-02-25-11h11m22s130"И в своята музика аз ги използвам: правя музика с тях. Използвам старите, древни идеи, инструменти, най-старите инструменти, намерени в северните страни, и се опитвам да ги представя руните по нов начин, разбираем за съвременника ни", казва Селвик. По думите му не става въпрос за една романтична представа, че в миналото всичко е било прекрасно, а "по-скоро да си спомним, че и в миналото е имало важни неща". Тези неща се учат в училище, но е твърде опростенчески и затова е трудно да се приеме сериозно историята, а това е тъжно, смята музикантът. Той пояснява, че идеята на групата е да покаже нещо красиво от миналото.

Концертът на "Вардруна" е тази вечер от 20.00 ч. в зала 3 на НДК.

 

 

Акценти