"Периодичната система" на Примо Леви

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Разговаряме в студиото за един от най-изисканите италиански автори - Примо Леви и неговата книга "Периодичната система". Гост на предаването е издателят Mанол Пейков.

Пейков описва италианския писател, бивш концлагерист, като малко известен у нас, но световно признат. Наричат го "Данте на нашето време" и един от най-големите писатели на 20 век. В България в един том са издадени най-важната му книга "Нима това е човек" и "Примирието" през 1995 г. По думите на издателя, "Нима това е човек" е разтърсващ разказ за човешките преживявания в лагерите и за трансформацията на човешкото. Впечатленията на Леви са от едногодишния му престой в Аушвиц /спасява се след като се разболява и затова го изоставят/. Посел в продължение на 40 години работи във фабрика за бои. След 1975 г., след като напуска фабриката, написва големите си творби.

"Периодичната система" се смята за най-добрата книга на Примо Леви, "най-добрата научна книга в историята на литературата", както я обявява едно японско издателство. В нея са събрани 21 документално-художествени истории, озаглавени с имената на химичните елементи. Всичко вътре е предадено с толкова любов към химията, че по никакъв начин не изглежда научна. Химията е неговият живот, влюбен е в нея от малък, завършва химия с пълно отличие. През химията той обяснява света. "По тази причина във всичките разкази, които проследяват неговата биография от училище през университета, за кратко през Аушвиц с един единствен разказ, и след това живота му отвъд Аушвиц... всичко е пресъздадено по един много вълнуващ, много топъл начин".