Нов синдикат на артистите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нов професионален синдикат ще защитава правата на българските артисти. Каква е нуждата от подобен съюз? Каква е неговата легитимност? Кой го подкрепя и как ще отстоява авторитета на хората, които се занимават с изкуство в България? Тези въпроси бяха поставени и коментирани в студиото на "Денят започва с култура" днес с гостите Емил Емилов, председател на новосъздадения синдикат, и Вельо Горанов, художествен директор на Открита сцена "Сълза и смях" към читалище "Славянска беседа".

Инициативата за създаването на новия синдикат идва от група артисти. Причината е, че през последните години Съюзът на артистите като творчески съюз не предостави на българските актьори и творци нито синдикална защита, нито по някакъв начин се погрижи за тях. Това обясни Емил Емилов, като допълни, че това е провокирало обединението и създаването на неправителствената организация в обществена полза със силна социална програма. Емил Емилов беше категоричен, че не може артистите да са натоварени с отговорността да мислят за това как ще изкарат заплатите си. За какви дългове на театрите говорим, попита той, при условие, че тези хора играят в спектакли, а не играят комар. Задължение на Министерство на културата е да се погрижи за всички тези финансови въпроси. "Слабото звено е самите мениджъри. Те не разбират. В момента има хора без ценз, които заемат тези длъжности", обобщи той. В заключение Емилов заяви, че новият синдикат застава зад подписката на актьорите от Народния театър и призова и другите колеги да я подкрепят.

Вельо Горанов изтъкна, че още от създаването на откритите сцени стана ясно, че това е един недомислен акт, който и до момента е такъв. "Държавата искаше да се освободи от едно бреме, без да има каквото и да било решение как трябва да стане това." Той допълни, че е регистриран и Съюз на частните театри, за който вече има решение на съда. Тази необходимост се породи от факта, че частните театри не са защитени по никакъв начин.