Искане за актуализация на бюджета на НЗОК?

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 02.11.2017 г., на заседание на финансовата и здравната комисия БСП постави проблема, но той беше пренебрегнат.

„Именно заради това и поради много други проблеми имаше конкретни предложения, които бяха отхвърлени от управляващите, при гласуването както на бюджета на НЗОК, така и на бюджета на Министерството на здравеопазването“, коментира проф. Михайлов.

Всички тези проблеми, които тогава бяха изоставени или пренебрегнати от управляващите, днес започват да се появяват един след друг, както е проблемът с финансирането на общинските болници. За съжаление сега сме принудени да консумираме тези проблеми, което не е от полза нито за институциите, нито за нашата дискусия в парламентарна зала, посочи депутатът.

Преди няколко месеца разглеждахме бюджета на НЗОК в неговата рамка. Увеличението от над 400 млн. лв. е съществено и е важно касата да може да разходва тези средства за по-доброто лечение на пациентите и по-големият достъп до здравни услуги и медикаменти, обясни народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов.

„Г-н Камен Плочев не е спазил процедурата, каквото и да е искал да направи с това писмо. Най-малкото има процедура, която той трябва да извърви вътре в касата, като уведоми Надзорният съвет и министъра на здравеопазването. Касата има увеличен ресурс“, допълни Иванов.

„Резервът на НЗОК беше сведен до много сериозен минимум - около 3% от всички средства на касата. Дори да приемем, че в тези 3% са включени 70-те млн. лв. задължения на касата, в края на годината ще се стигне до сериозен финансов дефицит в бюджета й”, заяви Михайлов.