За доверието в политиците. Данните на социолозите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отразяват ли се политическите спорове и скандали на нагласите на хората към политиците? Задаваме първия въпрос на гостите ни в студиото Евелина Славкова от изследователски център "Тренд" и Стефан Георгиев от социологическа агенция "Афис".

Социологичното проучване на центъра "Тренд" е проведено сред 1004 души от пълнолетното население в периода 1-8 февруари 2018. В презентацията са показани сравнителни данни за януари 2018 и декември 2017 г. Според Славкова няма "осезаема политическа динамика" сред политическите партии.


Тя отбелязва, че битката между големите - ГЕРБ и БСП - в последните няколко месеца държи втвърден електората. За нея е естествено сега, когато не сме в изборна ситуация, да се увеличава делът на аполитичните.




С най-висок рейтинг от членовете на кабинета е министърът на отбраната Красимир Каракачанов.


По отношение на доверието в премиера тенденцията се запазва.

В данните на "Афис" е установено съвпадение с данните на агенцията от същия период на миналата година. 1010 души са участвали в анкетата на агенция "Афис" в периода 8-12 февруари, обясни Стефан Георгиев. Той допълни, че по съвпадение двете агенции са публикували резултатите си в един и същи ден и подчерта, че те са сходни. Преднината на ГЕРБ се запазва, но "лека полека започва да се топи" след сформирането на правителството. Леко нараства е процентът на хората, които се колебаят или не биха гласували, ако изборите бяха сега.

Що се отнася до институциите, запазват се нивата на доверие. Най-високо е то към президента и омбудсмана, следват църквата, армията, БНБ и полицията.