Цените на продуктите в потребителската ни кошница
В предаването ще видите:
В началото на разговора по темата репортерът Боряна Черганова прави сравнение между цените на пресните плодове и зеленчуци на пазарите в големите градове на страната. Данните, които изнася, са подкрепени с репортажи и анкети от пазарите в Русе, Варна и София.
Според Владимир Иванов във Варна е най-скъпият пазар. В София и Пловдив пазарът е най-развит и затова има обикновено най-равновесни цени. Що се отнася до отделните пазарни проявления на пазарите на дребно, там влияят условията - къде се намира пазарът, логистиката, начина на уреждане на пазара. Трябва да се изследват и цените на едро, за да видят тенденциите и прцеси на пазара кат цяло. Колебанията в цените на зеленчуците в този сезон са нормални.
Иванов е на мнение, че общо взето пазарът у нас е балансиран и високо конкурентен. Експертът смята, че поскъпване на хляба е неоснователно, тъй като от години цената на хляба е относително постоянна. Цената на яйцата е около 20 стотинки. Голямото поскъпване при маслото, на което бяхме свидетели в края на миналата година, вече е спряло - сега имаме спад. Същото се наблюдава и при сирената и кашкавалите - има стабилизиране на цената. Разбира се, има вариации в качеството: тук не се включват цените на продукти с много високо качество, където е нормално цените да са високи. Ценовата ножица в България е поносима и обикновено се спекулира като се говори, че тя е голяма, каза Иванов.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News