По фронтовете в Сирия - за военните операции и нестихващия въоръжен конфликт

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Вчера беше изключително динамичен ден. Ако щете и в Източна Гута, ако щете особено вчера в Африн, беше много драматичен ден, ако щете бомбардировките, които в момента турците правят, но също така много силната задкулисна дипломация, която в момента тече. Наистина пъзелът в момента в Сирия е толкова сложен, че някой много трудно би могъл да се ориентира какво става", каза Чуков.

Според него друга важна гореща тема е посещението на Рекс Тилърсън. "Може би някои наблюдатели считат, че на фона на това, което става в Африн, Турция не може да си позволи да воюва на два фронта. Поради тази причина се счита едно леко отстъпление, по-мек е тонът на турците по отношение на Съединените американски щати, тъй като не е много ясно всъщност какъв възел ще се завърже в Африн", каза арабистът.

Чуков обърна внимание на интервю на съветника на Тръмп по проблемите на Близкия Изток, в което прави констатация, че в Сирия трите коалиции трябва да се договорят как реално ще се раздели държавата. "Имат една руска коалиция, само че много интересно, че в тази коалиция русия е само главата, моторът се оказва Иран", каза арабистът.

Вижте целия коментар на проф. Владимир Чуков във видеото.