Истини и митове за Украйна – интервю с генерал-полковник Игор Смешко

Предаване: Панорама, 27.06.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Генерал-полковник Игор Смешко - оглавявал украинската служба за сигурност и Комитета по въпросите на разузнаването към президента. Доктор на техническите науки в сферата на кибернетиката, професор, автор на трудове и изобретения в областта на оръжията за точно поразяване. Първият в украинската история военен аташе в САЩ, съветник в Съвета за национална сигурност на Украйна. Твърди, че в момента в Украйна се извършва „контролиран хаос”.

Поли Златарева: Коя е истината и кой е най-големият мит за Украйна?

Игор Смешко - съветник в Съвета за национална сигурност на Украйна: Най-големият мит за Украйна е, че вторият Майдан, „Революцията на достойнството”, която в Киев спря развитието на диктатурата, начело с криминалните среди, видите ли, било завземане на властта от фашисти и националисти. И първият Майдан през 2004, и вторият от 2013 бяха революции срещу опита да се изгради тоталитарна система в Украйна, срещу развихрянето на корупцията по вертикала на властта. Първи на Майдана излязоха студентите, които не позволяваха дори на опозицията да отидат при тях. Истината за  Украйна е, че се ражда гражданско общество. Конфликтът с Русия не е борба между руснаци и украинци, а между две цивилизации. На границите на Руската федерация се изгражда демократична държава, а за ръководството на Русия това е опасно за авторитарната система в страната им.

БНТ: Нима твърдите, че властта в Киев не беше узурпирана от фашисти и крайни националисти? Тогава каква е ролята на националистите от „Десен сектор”?

Игор Смешко: Националистите и фашистите са мит. Ето фактите: на последните президентски избори лидерите на „Десен сектор” и партия „Свобода”, които отъждествяват с фашистите, спечелиха под 1% от гласовете на избирателите. Бизнесменът-евреин Вадим Рабинович събра 2,5%. За какъв фашизъм става въпрос, ако според волята на народа бизнесменът-евреин събира два пъти и половина повече гласове от лидерите на определяните за фашисти и националисти. Те нямат такова влияние, каквото им се приписва от чужбина. На Майдана хората от „Небесната стотица” загинаха, за да  спрат диктатурата, от „Десен сектор” няма загинали. Те не участваха в боевете. „Десен сектор” е мит, който, за съжаление, много добре се използва в  информационната война, която  Русия води.

БНТ: Но ние бяхме в Одеса, когато бе подпален Синдикалният дом и загинаха толкова хора, отричате ли участието на „Десен сектор”, говори се, че имат и други грехове?

Игор Смешко: Ние сме в информационна война. Руската федерация много професионално използва цялата мощ на държавната си машина, за да я води. Целта е да спре движението на Украйна към Европа и Европейския съюз, а в перспектива и в НАТО. Ако го нямаше „Десен сектор”, щяха да го измислят, за да бъдат обвинени властите в Киев, че са докарали националисти и фашисти на власт.

БНТ: Тогава кой стои зад „Десен сектор”?

Игор Смешко: Добър въпрос! Имам огромни съмнения относно произхода на „Десен сектор” и редицата от онези, които са зад него. Светото писание казва: „И по делата им ще ги съдите…”. Делата на „Десния сектор” говорят, че ползата от него за националните интереси на Украйна е минимална, а вредата - огромна.

БНТ: Казвате, че на украинците им е писнало от корумпирана и ояла се власт, защо тогава отново си избраха да ги управлава олигарх, участвал в същата тази власт?

Игор Смешко: Политиката е изкуство на възможното. Не е възможно да дойдеш от улицата и да станеш президент. Президентът Порошенко е опитен политик, заемал различни длъжности в правителството, в бизнеса се е е доказал като опитен мениджър. Това е първият ни президент, който говори чужди езици, който знае какво представлява Европа. Искам да вярвам в искреността му, че с богатия опит и в бизнеса, и в политиката се е появил в точното време на точното място.

Украинският президент Порошенко обяви амбициозен мирен план за Източна Украйна, който включва разоръжаване и децентрализация на властта. Споразумението за прекратяване на огъня бе до днес. Но това е война от нов тип – информационна война, казват в Киев.

БНТ: Не мислите ли, че Украйна губи тази война?

Игор Смешко: Да, губи я. В Русия са впрегнати  държавните институции за водене на информационна война. Само телевизионният канал „Раша тудей” тази година получи половин милиард долара бюджет. Украйна противодейства на това като любител, лаик, а информацията е сила! Не ние анексираме чужда територия - анексират наша територия, не ние пращаме наемници - на нас ни пращат наемници. Но това трябва да се покаже и да се докаже. Службата ни за сигурност е задържала вече около 20 души, за които е установено, че са от специалните руски служби. Но след като ме питате такива неща, явно  не сме се справили с показването на истината. В Донецка и Луганска област са спрени всички украински телевизионни канали. Получават информация от един източник, който показва бомбардировки с фосфорни бомби в Сирия, като нещо, което са направили украинските власти в Украйна. За съжаление слабата ни държава през последните години позволи зомбирането на източна Украйна.

Генералът обожава историята. Говори за някогашната украинска степ, където източните славяни и варягите-викинги се обединили в най-голямата европейска държава през Средновековието -   Киевската рус.

Игор Смешко: Лошо е, че в английския, в немския, във френския, в повечето езици, не се прави разлика между руснак и жител на Русия (русиянин). На която и да е карта от 17–18 век, намерете думата „Русия”, която да се отнася за днешна Русия. Това е Московието, Московската държава. Русия сме ние, по-големият брат сме ние, ние сме преките потомци, а по-малкият брат са жителите на Русия. Сами сме се присъединили към Московското царство, след като сме обезкървили основния му противник тогава – Жечпосполита и т.н. Болезнено е, когато гледат на нас като на малоросия, като на второ качество. Извинете, но четете историята – кой е първи, кой е втори, кой кому е донесъл християнството. Не Москва е създала Киев, а Киев е създал Москва!

БНТ: Да, но в настоящето България стана заложник на руско-украинските отношения, имам предвид газовите конфликти, вижте какво стана с проекта „Южен поток”!

Игор Смешко: Разбираме трудностите ви, разбираме, че икономически ви е изгодно да имате Южен поток, но тук има един голям капан. Сега можете да спечелите 20 долара и след това да загубите милиарди. За съжаление Русия вкарва в икономическите си отношения огромен политически интерес. Как след това ще се отървете от политическото й влияние, като през вас мине тази тръба? Ами ако в бъдеще стане такава, че и при вас решат да защитават рускоезичното население или геостратегическото си положение около тази тръба? Благодарни сме на българското правителство за сдържания подход сега, за това, че се придържате към позициите на Европейския съюз. Понякога стратегическото решение е много по-важно от временната тактическа изгода. Има една поговорка: „Безплатно сирене има само в капана за мишки”.