Петър Чобанов: Няма застрашени банки

Предаване: Панорама, 27.06.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Банковата система е с добра ликвидност. Правителството и централната банка работят в тясна координация да защитят спестяванията на хората и ще го постигнат, заяви в студиото на „Панорама” финансовият министър Петър Чобанов.

По думите му вложителите, които решат да преместят парите си от една банка в друга, губят доходност и не трябва да се поддават на слухове. Той бе категоричен, че няма застрашени банки.

„Доверието е в системата като цяло и отговорните институции, политиците и самата банкова система имат собствени защитни механизми, с които да се справят със ситуацията”, каза министърът, като уточни, че не може да се прави паралел с 96-та год.

„Тогава имахме едни банки, които бяха в доста затруднено състояние, с доста влошени активи, т.е. кредитите им не се обслужваха, имахме една икономика, доминирана от държавни предприятия, които имаха висока задлъжнялост, и тази задлъжнялост се финансираше от бюджета през държавните банки. Ситуацията в момента категорично не е такава”, заяви той.

По думите му сделката с евровите облигации от вчера доказва стабилността на банковата и финансовата ни система. Чобанов е категоричен, че международните пазари са доказали, че имат доверие на системата у нас.