Санди Чешко: Трябва да обичаш работата си

Предаване: Панорама, 27.06.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В това издание на "Панорама" ви представяме Санди Чешко - словенският предприемач номер едно. Наш екип се срещна с него с надеждата да разберем каква е тайната на бизнес успеха в нашия регион.

БНТ:

- Г-н Чешко, каква е тайната на бизнес успеха в нашия регион? Според мнозина успешен бизнес тук не вирее.

Санди Чешко:

- Най-голямата тайна на успеха се крие в страстната любов към бизнеса. Трябва да обичаш работата си. Когато сутрин отвориш очи, да нямаш търпение да започнеш срещите или да се захванеш с проблемите. Днес нашият регион създава възможности тъкмо защото ни сблъсква с проблеми. Свикнали сме на динамични работни условия, за разлика от западняците, които действат по шаблони. В този смисъл шансовете ни са по-големи в бързо променящия се свят. Комбинацията от средиземноморско вдъхновение, различни култури и умението ни да работим в културен микс се оказва полезна.

БНТ:

- Искате да кажете, че Западът е лишен от въображение, а ние сме по-гъвкави, така ли?

Санди Чешко:

- Да, Западът по-скоро се движи по план, заложен още в училище. Днес всичко се променя много по-бързо, бурно и сложно. Дали защото сме свикнали с непредсказуемостта на живота си, но на нас това ни се струва нормално. А западните мениджъри са объркани. Те изчакват нещата да се уталожат, изяснят и избистрят. Но това няма да стане скоро.

БНТ:

- Завистта проблем ли е в Словения, колкото в България? Питам, защото Ви обявиха за най-богатия словенец.

Санди Чешко:

- Всички малки народи имат този проблем, но аз работя с млади хора и предприемачи, така че не съм го усетил. Не съм ползвал услугите на PR агенции. Медиите се заинтересуваха от мен, когато обявиха списъка с най-богатите словенци. Представяха ме с богатството ми, което по някакъв начин бяха изчислили. Но аз гледам да говоря повече за бизнеса и за живота.

БНТ:

- Често ли Ви питат за първия Ви милион?

Санди Чешко:

- Нерядко чувам този въпрос - не толкова в Словения, колкото навън. Но да призная, слабо ме занимава. Бизнесът ми се развиваше добре и дори не знам първият милион кога дойде и как го сметнаха – като оборот или не. Ако те движат милионите, не е добре. Истинските бизнесмени, както каза веднъж Уорън Бъфет, са като художниците, които рисуват за удоволствие. Вглъбени са да творят, а не за колко ще продадат картината.

БНТ:

- Искрен ли сте? Дали един здравомислещ човек ще Ви повярва, че Ви мотивират мечтите, а не алчността?

Санди Чешко:

- В Щатите имам бизнес отношения със 70-80 годишни. Милиардери, които продължават да работят. Истинските бизнесмени никога не спират, защото милионите не са едничката им цел.

БНТ:

- Кое е най-значимото Ви постижение?

Санди Чешко:

- Да се вслушвам в идеите на другите. Не съм фантазьор, но и не съм високомерен към идеите, които ми предлагат. Винаги проявявам любопитство и желание да ги осъществя.

БНТ:

- Вярно ли е, че нямате секретарка?

Санди Чешко:

- Вярно е. Нямам личен асистент. Днес компанията ни наброява седем хиляди служители. Постоянно ми се налага да пътувам, да сменям часовите зони и една секретарка би била бариера между мен и света. Мениджърът трябва лично да се среща с подчинените си. Пред офиса ми няма чакащи. Има две врати, така че при мен влизат от две страни, но не бива много да бързат, за да не се сблъскат.

БНТ:

- Какво мислите за бизнесмените, които щом забогатеят, се отрупват със скъпи коли, къщи, яхти и любовници?

Санди Чешко:

- Всеки е свободен да избира в какво да инвестира, но бизнесмените, с които аз работя, не правят така. Аз лично нямам нито яхта, нито вила, нито някакъв друг традиционен скъп символ на богатство. Но пък инвестирам във велосипеда, който днес се счита за най-добрия сгъваем градски велосипед в света. За 10 години съм вложил 5-6 милиона долара, за да го доразвия - и това ми донесе повече удоволствие, отколкото скъпа кола или яхта. Всякакво материално имущество, с изключение на къщата ми, би ми донесло само проблеми.

БНТ:

- Вие сте един от малкото бизнесмени в нашия регион, които инвестират на Запад – в Италия, Съединените щати. Какво е самочувствието Ви?

Санди Чешко:

- Американският пазар е най-конкурентният в света. А и най-жестокият. Но тъкмо заради това изпитва глад за иновации. Така че ако Ви се намира някоя иновация, енергия, време и, разбира се, финансов ресурс, тя е Вашето място. Америка е далеч по-привлекателна от западноевропейските пазари, тъй като Западна Европа все още се заключва в националните граници и независимо от общия пазар, ревностно брани държавните си пазари. Западна Европа прекалено бавно осъзнава промените. Вярва, че ако затвори очи за проблемите, те ще изчезнат. Освен това западноевропейците трябва да почнат да виждат източноевропейците не само като подизпълнители, но и като партньори. Често се отнасят с нас като колонизатори.

БНТ:

- В крайна сметка, зависи ли щастието от парите. И Вие щастлив ли сте?

Санди Чешко:

- Бих бил щастлив при всякакви обстоятелства. Най-точното определение на щастието е дал един мъдрец: „Човекът е това, което му остава, след като загуби всичко – пари и материални блага“. Това, което остава - то е истинската ни същност.