Как да подготвим автомобила за пътуване на големи разстояния?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Димитър Илиев: Хората сме много странни създания, обичаме да си преписваме качества, които не притежаваме. Чувал съм неведнъж мои приятели да казват: "Ей, сега тръгвам от София, карам цяла нощ и утре по обяд съм в Мюнхен, примерно". „Е, как го правиш това? "Еми, мога го, аз го мога.“ Истината е, че ние не можем такива неща, самозаблуждаваме се, лъжем себе си и в един момент някъде по пътя човекът заспива и живее още три секунди.

Да планираш перфектната отпуска, понякога изисква месеци усилия. Изборът на дестинация, място за отсядане и търсене на интересни обекти, които да посетим, са основна част от подготовката. Ключов елемент от всяко пътуване обаче е именно как ще се случи то. Ако все пак изберем да използваме личния си автомобил, е необходимо да вземем предвид следните неща:

Димитър Илиев: Когато човек тръгва на дълъг път, още преди да тръгне от дома си, трябва да си даде реална сметка какво му предстои, колко километра има да измине. Направи си един така наречен "план" на пътуването, за него пътуването върви много по-леко и много по-безопасно. Какво имам предвид - лятото всеки бърза, често ходим до морето, дори само за уикенд. В същото време трафикът става все по-натоварен и все повече шофьори без опит излизат да карат извънградско. Условията предразполагат шофьорите да шофират с много висока скорост, а скоростта е това, което води до загуба на сцепление и прави управляването на автомобила много трудно.

Безопасното пътуване е добре планираното, категоричен е автомобилният състезател. След избор на маршрут, е необходимо да се информираме и за актуалната ситуация на пътя някъде няма ремонти и стеснения. Честото спиране е препоръчително, макар и за кратко. Най-важно обаче е да бъдем толерантни с останалите участници на пътя, спазвайки необходимата дистанция и давайки предимство.

Димитър Илиев: Лично аз предпочитам да тръгна много рано сутрин, когато е все още хладно времето и няма много движение, за да пътувам по-спокойно, пред това да тръгна в час, в който целият град е тръгнал, както обикновено се случва в петък следобед. И най-важното-да се въоръжим с търпение, защото сега сме на изхода от София и виждате колко много трафик има в един ден, който с нищо не предразполага към толкова много движение. Аз съм се настроил от вчера, че днес ще правим такова дълго пътуване с вас и трафикът не ми пречи.

Кои са най-важните неща, на които трябва да обърнем внимание по отношение на техническото състояние на автомобила при тръгване на дълъг път?

Димитър Илиев: Винаги съм твърдял, че най-важното при тръгване на дълъг път е техническото състояние на автомобила. Това включва грайфера, какъв е профилът на гумата и налягането. Защо? Защото обикновено ние пътуваме с автомобилите си целогодишно без да си проверяваме достатъчно често налягането. Някой път се случва да спадне налягането на някоя от гумите и ние да не го усетим това нещо. Натоварвайки колата с багаж чисто технически ние сме длъжни да направим малко по-високо налягане на четирите гуми.

Подходящите за сезона гуми и правилното налягане на въздуха в гумите са ключови и за друго.

Димитър Илиев: Аквапланингът - няма как всеки, който е шофирал да не е попадал в такова състояние. Това обикновено се случва, когато скоростта е малко по-висока, вали дъжд и някъде по пътя се стича нещо като вада, тъничка около 1см, но водата си намира пътя диагонално през самата магистрала. Всъщност тези моменти са страшно опасни, защото изгубим ли сцепление с такава висока скорост, шансовете да си върнем управлението над колата, значително намалява. Има ли силен дъжд, има ли неблагоприятни условия за пътуване, просто да намалим скоростта. Това ни решава проблема с аквапланинга. Ако ние имаме добри гуми някъде около 90км/ч. е абсолютно безопасна скорост, с която да пътуваме без риск от аквапланинг.

Безопасността ни в автомобила зависи и от използването на обезопасителни колани независимо от това дали шофираме или се возим, категоричен е Димитър Илиев.

Димитър Илиев: Коланът спасява животи вътре. Ето, моето тяло сега върви със 110км/ч., ако се ударим моето тяло върви с тази скорост, ако колата се удари в нещо и спре, моето тяло няма да спре, то продължава да се движи със 110км/ч. и ако аз съм без колан ще се ударя в тавана, във волана.

Популярна поговорка гласи, че дяволът е в детайлите. Затова не бива да пренебрегваме и тях. Преди да тръгнем трябва задължително да се уверим, че притежаваме годни за употреба аптечка и пожарогасител, както и сигнална жилетка и триъгълник.