Засилен контрол заради огнището на АЧС в свинекомплекса край с. Николово

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Между селата Николова и Просена полицейските екипи извършват проверка на преминаващите автомобили за нелегален превоз на животни. Забранено е влизането на външни лица, както и заснемането с видео камера. Сформирана е специална комисия извърши проверка по селата Долно Абланово, Просена и Николово на стопаните, които гледат животни за лични нужди, дали вече са ги умъртвили.

Кметът на с. Николово Марийка Генова разказа, че през седмицата са спазили заповедта на областния управител. Стопаните са били предупредени и при огледа вчера е установено, че всички са спазили заповедта. Хората са подписали декларации, че са ги използвали за собствени нужди и ще дадат проби.

Ловните дружинки и горските служители също се включват в битката с Африканската чума по свинете. Държавата започна санитарен отстрел на глигани, който се извършва в три зони по 20 километра: около огнищата на заразата, около свинекомплексите и край базите за изкуствено развъждане на дивеч. Ловците обаче, няма да имат достъп до огнищата. Там отстрелът ще се извършва само от горски служители.

Ситуацията в района на селото остава тревожна. Само на няколко километра от него се намират други два големи свинекомплекса. До момента, заедно с комплекса в с. Николово, те осигуряваха 1/3 свинско месо за страната.