Как да спрем есенната депресия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В ритъма на есента. Как да сложим спирачка на есенната депресия? Гост в студиото е психиатърът д-р Веселин Герев.

Знаем ли как да почиваме правилно. Според д-р Герев никъде по света хората не могат да почиват правилно. Трябват ни 4-5 дни, за да се настроим за релаксиране, а след като се върнем на работа още 3-4 дни, за да се адаптираме към работния ритъм. Затова отпускът трябва да бъде поне три седмици, за да отпочинем добре. Кратките отпуски често са предпоставка за депресия, каза д-р Герев като се аргументира със собствени наблюдения. Ще се отнася до удължаването на празниците с дни, които се отработват, изобщо то не може да допринесе за ползотворна почивка, тъй като нарушава изградения ни ритъм от 5 работни и 2 почивни дни на седмица. Кратките отпуски се предпоставка за депресия, каза д-р Герев като се аргументира със собствени наблюдения.

Психиатърът смята, че септември е един от най-натоварващите месеци заради т.нар. 4 дни почивка два пъти в месеца и отработванията. "Нито по врме на почивката човек почива ползотвроно, нито пък отработването е някакъв вид ползотворна трудова дейност".

По време на почивка трябва задължително да се сменят дейностите и да не правим това, което правим обичайно по време на работа". Ако човек се натоварва с работа около 10 часа, задължително той трябва да има 6 часа свободно време за занимания като спорт, хобита, за да се предпази от натрупване на напрежение, съответно от депресия, препоръчва д-р Герев.

Мрачните дни през есента засилват депресивните нагласи сред хората, особено сред тези в активна възраст. Колкото по-малко слънцегреене има, толкова по-малко серотонин в мозъка се образува, а това е веществото, което пази от депресия. Затова през лятото е добре да натрупваме достатъчно серотонин като стоим на слънце.