Репликата на Толстой и българо-руските отношения - коментар

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Остри реакции на изказването на руския депутат Пьотр Толстой имаше в публичното пространство и социалните мрежи. Според едни това е гавра с България, други посочват, че близо 400 000 руснаци притежават имоти у нас и питат дали това е руска инвазия. Вчера пред БНТ анализатори коментираха, че трябва да има официална позиция на България за думите на Пьотр Толстой и да бъде включен в списъка с лицата със забрана да влизат у нас. Толстой заяви: "Просто ще я (България) купим цялата, половината от крайбрежието вече купихме." Той е известен журналист и продуцент в държавната руска телевизия и е част от ръководството на президентската партия "Единна Русия".

В студиото на "Денят започва" Весела Чернева и Любомир Кючуков коментираха изказването му.

"Би било много жалко, ако арогантното и не особено умно изказване на един кандидат политик определя двустранните отношения между България и Русия", каза Кючюков и поясни, че по-сериозният разговор е за тези двустранни отношения. По отношение на реакциите - българската държава, както и всяка нормална държава, не реагира на изказвания на отделни личности или на медийни публикации, коментира бившият външен зам.-министър. "Аз мисля, че обществената реакция ясно показа отношението по този въпрос", каза той и поясни, че еднозначно негативно се отразяват такива изказвания на двустранните отношения.

Весела Чернева подкрепи мнението на Кючуков, че българската държава няма какво да реагира, но българските политици са длъжни да реагират. И  изрази учудване, че не чухме нашите патриоти да реагират. "Не трябва да отдаваме толкова голяма важност на един руски депутат ние като държава, но ние като общество трябва да се запитаме защо толкова болезнено реагирахме, това означава ли, че ние сме несигурни в себе си", коментира Чернева.

Българо-руските отношения от дълъг период от време са в сянката на геополитиката, само че от гледна точка на българската динамика като че ли често те се определят от страха от собствената сянка, коментира Любомир Кючуков и поясни, че в Европа съвсем не е еднозначно отношението към Русия, най-малко по отношение на въпросите по сигурността има поне две генерални посоки - едната е изграждане на европейска сигурност срещу и без Русия, втората може би най-ясно е формулирана от германския канцлер Меркел преди две години в Мюнхен, която каза, че европейската сигурност може да е само обща, защото проблемите са общи.

За България е важно да бъде един честен партньор на Русия, трябва да може да казва това, което мисли и същевременно да бъде добросъвестен партньор, подчерта Весела Чернева.

Вижте целия разговор във видеото.