За възможностите на президентската институция. Татяна Дончева

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какви са възможностите на президентската институция? Защо не се сбъдна обединението в лявото? В студиото гостува Татяна Дончева – кандидат за президент.

Татяна Дончева коментира скандалната реплика на Пьотър Толстой, избран за депутат в руската Дума, че България може да бъде купена от него. "Много грубо, много чистосърдечно грубо. независимо че депутатът може да не се занимава пряко с външна политика, самият факт, че е избран за депутат,... той трябва да има едни определени рамки, едно петолиние, в което задължително международният етикет поставя възможността на всеки парламентарист от всеки парламент по земята да говори за другите народи и хора". Според Дончева фактът, че Толстой има влияние в Единна Русия и руския парламент, означава, "че великите сили във всички времена имат една имперска консистентност, която да вземаме под внимание". "И ако искаме да имаме очи и национално достойнство, сдържано и хладно да парираме такива опити. Това прави много деликатен въпрса докъде са нашите декларации, че ние сме българофили и откъде нататък е нашата практика да се сгъваме в кръста във всички посоки, към всички благодетели." Според Дончева всъщност качествата на един държавник се състоят в това да отстоява на подобни пренебрежителни и грозни подхвърляния, както и да може да отстоява на натиск в критични ситуации по отношение на международни кризи, "когато великите сили са особено безжалостни със зайовците".

По отношение на последното интервю на Цветан Василев, във връзка с което президентът Плевнелиев призова прокуратурата за проверка на фактите, а държавното обвинение не намери основания да направи това, Дончева каза, че в практиката си като прокурор, в тежки ситуации - житейски, политически, обществени и исторически - тя е преценявала, "че повече си струва да рискуваш да бъдеш отстранен от системата, отколкото за заемеш позиция, която може би ще ти осигури в краткосрочен план - кариера, в дългосрочен - презрение".

Като кандидат-президент с подгласник Минчо Спасов от НДСВ, лидерът на "Движение 21" отбеляза, че тяхната кандидат-президентската двойка предлага реално стартиране на конституционна реформа - "най-напред с изработване на макета на конституцията в нов вид, който да бъде видян и преценен от обществото". Една от ключовите цели на тази реформа да бъде: президентът да назначава и уволнява главния прокурор и да носи отговорност за държавното обвинение. Още за програмата на кандидат-президентската двойка Дончева-Спасов вижте в целия разговор.